Lounais-Häme Forssa

Koijärvellä petyttiin kaavaehdotukseen: Kyläläiset toivoivat helpotusta vaarallisen koulutien tilanteeseen

Kyläläiset ja kaupunki ovat eri linjoilla Kojon osayleiskaavasta. Eniten hiertää uuden tieyhteyden puuttuminen koululle, joka vähentäisi liikennettä Pukkilantiellä.
Kojon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leila Virtaranta ja Koijärven alueen kylien puheenjohtaja Timo Heikkilä kertovat, että Koijärven koulu-päiväkodilta kulkee jo valmiiksi 50 metrin matkalta tienpohja, jonka päälle uusi tie Koijärventielle voisi rakentaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kojon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leila Virtaranta ja Koijärven alueen kylien puheenjohtaja Timo Heikkilä kertovat, että Koijärven koulu-päiväkodilta kulkee jo valmiiksi 50 metrin matkalta tienpohja, jonka päälle uusi tie Koijärventielle voisi rakentaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koijärven alueen asukkaat ovat olleet huolissaan Pukkilantien vaarallisuudesta. Pukkilantie on kapea soratie, joka kulkee Koijärven koulu-päiväkodille.

– Tiellä tehdään lähes 200 edestakaista ajoa päivässä, minkä lisäksi lapset kulkevat kouluun pyörällä ja kävellen. Etenkin talvella tulee vaaratilanteita, Koijärven alueen kylät ry:n puheenjohtaja Timo Heikkilä sanoo.

– Pukkilantie on todella kapea, ja siinä kulkee myös traktoreita, Kojon kyläyhdistys ry:n puheenjohtaja Leila Virtaranta toteaa.

Pukkilantien liikennettä helpottamaan ja koulumatkaa lyhentämään Kojon kylän asukkaat ovat toivoneet suoraa ajotietä koulu-päiväkodilta Koijärventielle. Tiistaihin asti nähtävillä olevassa osayleiskaavaehdotuksessa tietä ei kuitenkaan ole, vaan siinä on ainoastaan jo olemassa oleva kevyen liikenteen väylä.

– Koululta on jo valmiiksi ainakin 50 metriä tienpohjaa pellolle. Koijärventien puolella taas on rantaan jo huoltotie olemassa, Heikkilä sanoo.

Aiemmin aiheesta: Kojon osayleiskaava perustuu nykyisiin teihin – Uutta tieyhteyttä koululle ei ole luvassa (FL 19.5.2020)

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kaupunginhallitus tarttui B-suunnitelmaan

Forssan kaupunginhallitus päätti toukokuun alussa kahden eri kaavaehdotuksen välillä. Vaihtoehto A:ssa tie oli merkittynä, vaihtoehto B:ssä ei. Koska Koijärventie eli tie 284 on ely-keskuksen tie, kaupunki kysyi etukäteen Uudenmaan ely-keskukselta lausuntoa tiemahdollisuudesta.

Elyn kanta oli, että Koijärventiellä on jo nyt paljon liittymiä ja nykyiselle tieverkolle tehtävät parannukset olisivat riittävät takamaan alueen liikenteen turvallisuus. Koululle yhdistävää tietä varten olisi tehtävä Koijärventien viereen uusi rinnakkaistie, jolta käännyttäisiin esimerkiksi pihoille ja poikkiteille. Tämä vaihtoehto maksaisi kokonaisuudessaan hyvinkin puoli miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus valitsi vaihtoehdon B:n, jossa alueen tiestöä parannettaisiin kevyemmillä toimenpiteillä. B-vaihtoehdossa kustannukset laskettaisiin kymmenissä tuhansissa euroissa. Esimerkiksi Pukkilantietä voitaisiin parantaa halvimmillaan muuttamalla se yksikaistaiseksi ja lisäämällä ohituspaikkoja.

Kyläläiset toivoivat myös Koijärventielle kylän keskustaajamaan esimerkiksi levennystä ja hidasteita. Nyt kaavaehdotuksessa on merkintä kevyen liikenteen väylästä tien sivussa.

– En usko, että ihan lähivuosina Koijärvelle aletaan rakentaa kevyen liikenteen väyliä, Heikkilä toteaa.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Kyläläiset toivoisivat Koijärventieltä suoraa ajotieyhteyttä koululle.

Rakentamiselle tilaa paljon vai vähän?

Heikkilä ja Virtaranta kertovat, että kojolaisista tuntuu kaavaehdotuksen mahdollistavan hyvin vähän, mutta sulkevan paljon pois.

– Esimerkiksi uusille asuintaloille kaavassa on hyvin vähän merkintöjä. Kaavaa vaikuttaa alueeseen vuosikymmeniä, siksi se täytyy nyt saada toimivaksi, Heikkilä harmittelee.

Forssan kaupunginarkkitehti Sirkka Köykkä toteaa, että hänen mielestään kaavassa on paljonkin mahdollisuuksia uudisrakentamiselle. Koijärvellä asui 164 vakituista asukasta vuonna 2018.

– Kaavan 32 uudelle asuintontille voisi muuttaa noin 112 uutta asukasta, mikä on huomattava määrä suhteessa asukaslukuun ja Hämeen liiton ennusteeseen seudun laskevasta asuinmäärästä, Köykkä toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

28.9.2020

Fingerpori

comic