Lounais-Häme

Koijärven jätevesiosuuskunta kaatuu kaupungin syliin

Forssan vesihuoltoliikelaitoksen ensi torstaiseen kokoukseen on menossa päätösesitys, jonka mukaan osuuskunnan liiketoiminta, omaisuus ja velat siirtyisivät vesihuoltoliikelaitoksen vastuulle ensi vuoden alusta.

Vuonna 2007 perustetulla varattomalla osuuskunnalla on velkaa yhteensä 837440 euroa ja maksamattomia laskuja vajaat 192000 euroa. Kaupunki on antanut osuuskunnan lainalle omavelkaisen takauksen. Siirrossa vesihuoltoliikelaitos ottaisi velat taseeseensa ja kirjaisi alas vesihuoltoliikelaitoksen avoimet laskut, joita on yhteensä noin 55 000 euroa. Vesihuoltoliikelaitos ei omien talouslukujensa valossa ole kovin innokas ratkaisuun mutta asian hoitoa ei voi enää pitkittää.

 

Vesiosuuskunnan alueella Koijärvellä ja Matkussa on osuuskunnan jätevesijärjestelmään liittynyt noin puolet asuinkiinteistöistä määrältään yhteensä 150–160 kiinteistöä. Runkoverkkoa jätevesiyhtiöllä on kaikkiaan noin 30 kilometriä. Vesihuoltoliikelaitoksen johtokunnan hyväksyessä esityksen asia vaatii vielä kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksynnän.

Osuuskunnan hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2008 toiminut Jussi Kuusisto sanoo, että osuuskunnan kannattava toiminta olisi edellyttänyt huomattavasti parempaa liittymishalua. Kaavailuissa on tarjota loppuvuodeksi jätevesiverkostoon liittymistä nykyisin ehdoin. Nyt omakotitalosta perittävä liittymismaksu on 3348 euroa arvonlisäveroineen.

 

Mikäli siirto toteutuu, laskuttaa vesihuoltoliikelaitos ensi vuoden alusta liittymismaksuna 3600 euroa. Lisäksi vuoden loppuun on voimassa vielä mahdollisesta pumppaamisesta annettava 15 prosentin alennus liittymismaksuun. Alennus on hieman yli 500 euroa. Ensi vuoden alusta ei alennus ole enää voimassa.

Kuusisto sanoo, että osuuskunta perustettiin aikanaan, koska kaupungin vesiliikelaitos ei voinut saada verkoston rakentamiseen valtion avustusta kun osuuskunta oli puolestaan avustuskelpoinen. Avustuksia osuuskunta on saanut valtiolta kaikkiaan noin 200000 euroa.

Perussyy siihen, että osuuskunta on vaikeuksissa, on ennakoitua vähäisempi liittymien määrä. Vuoden aikana osuuskunta on saanut yhden uuden liittymän.

 

Vesiosuuskunnan toiminta-alueella sijaitsevan kiinteistön pitäisi nykynormiston mukaan liittyä jätevesiverkostoon. Suunnittelupäällikkö Jorma Lindström sanoo, että vapautusta ei voi hakea vesihuoltoliikelaitokselta vaan oikea osoite on ympäristölupalautakunta.

Lindström sanoo, että toimialueen muodostama sitovuus ei sula minkään jätevesiasetuksen myötä.

-Nyt olisi oikea aika hoitaa niin Matkussa kuin Koijärvellä jätevesiasioita kuntoon, koska vielä nyt on tarjolla kannustimia asioiden kuntoon saattamiseksi, Lindström huomauttaa.

Lindström toivoo, että jätevesiyhtiön varsinaisen toimialueen ulkopuolellakin sijaitsevat useat kymmenet kiinteistöt saataisiin jätevesiverkoston piiriin. Myös tässä vaihtoehdossa liittymishinnoittelu on pidetty maltillisena. Lindströmin mukaan jätevesiosuuskunnan verkosto toimisi huomattavasti paremmin, mikäli käyttäjiä olisi enemmän ja virtaama verkossa olisi nykyistä suurempi. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic