Lounais-Häme

Koijärven koulussa syödään nyt mummujen tekemää ruokaa – lakko sai kyläyhteisön toimimaan

Lakko pysäytti kouluruoan tarjoilun Forssassa ja Somerolla. Koijärvellä kyläaktiivit huolestuivat ja päättivät tehdä kouluruoan omin käsin. Raaka-aineet saatiin lahjoituksena paikallisilta tuottajilta.
Kertakäyttölautasten kanssa tasapainoilu hämmensi monia lapsia, mutta joiltain lapsista vanhempien ja isovanhempien tekemä kouluruoka sai täydet pisteet. KUVAT: Lassi Puhtimäki

Koijärven kyläyhteisö osoitti maanantaina, miten se pystyy nopealla aikataululla ja vähäisellä rahamäärällä tempaisemaan 130 ihmisen ruokailun.

Ajatus kouluruoan tekemisestä syntyi viime torstaina, kun Koijärven päiväkodin ja koulun kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Tiina Leppämäki huolestui julkisten- ja hyvinvointialojen liiton lakon vaikutuksista kouluruokailuun. Kaupunki ilmoitti, että lakon aikana koululaisille ei tarjota lainkaan lämmintä ruokaa, vaan tarjolla on banaania, näkkileipää ja pillimehua.

– Aloin soitella kyläläisiä läpi, ja kaikki tuntuivat olevan huolissaan kouluruokailusta. Meillä maalla ei ole totuttu siihen, että kärvistellään koko päivä ilman lämmintä ruokaa. Olimme kyläläisten kanssa yksimielisiä siitä, että ruokailu on jollakin keinolla järjestettävä, Leppämäki kertoo.

 

Lue myös: Forssalaislapset saavat maanantain ja tiistain lakkopäivinä retkieväitä – Feeniks ja jäähallit ovat lakkopäivinä kiinni eikä kirjastoauto liikennöi

 

Kyläaktiivit saivat kokoon seitsemän hengen talkooryhmän, joka oli valmiina tekemään ruokaa Koijärvitalossa sekä jakamaan sitä koulussa. Avuksi tulivat Saviniemen maa- ja kotitalousnaiset, joilla on suuria kattiloita ja kokemusta isojen joukkojen muonittamisesta.

Myös paikalliset tuottajat kiinnostuivat tempaukseen osallistumisesta.

Mäkelän tila lahjoitti jauhelihakeittoon lihat, Vihannes Vinnikainen kasvikset ja Koivulan Kuorimo perunat.

Kannatusyhdistyksen piti ostaa vain ruokajuomat ja kertakäyttöastiat, joilla ruoka tarjottiin. Koulun käytössä olevia astioita ei voi lakon aikana hyödyntää.

 

Paula Leppämäki (vas), Arja Niittymäki, Elina Vinnikainen ja Tiina Leppämäki huolestuivat lasten kouluruokailusta kuullessaan julkisten- ja hyvinvointialojen liiton lakoista.

 

Tiina Leppämäen mukaan ruokailu sujui ongelmitta, joskin koulun pienimpiä järjestely hieman kummastutti. Moni oppilas koki kuitenkin jauhelihakeiton maussa uutta potkua, kun sen olivat valmistaneet omat tai kaverin mummut.

– Sattui vielä niin, että koulussa on parhaillaan käymässä Erasmus-hankkeen vierailevia opettajia. Onneksi heiltäkin tuli kehuja ruoasta, Leppämäki sanoo.

Tiistaina Koijärven koululaisille, päiväkotilapsille ja henkilökunnalle on tarjolla talkoomummujen tekemää kinkkukiusausta. Keskiviikkona lakon odotetaan päättyvän ja koululaisten saavan tavallista kouluruokaa.

Myös Somerolla useat koulut ovat saaneet lakon ajaksi ulkopuolista apua, jonka turvin koululaisille on pystytty tarjoamaan lämmin ruoka. Ulkopuolinen apu on kuitenkin koordinoitu kaupungin ruokapalvelujen kautta. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

25.1.2020

Uusimmat