Lounais-Häme

Koijärven luontotornilla käynnissä loppurutistus

-Ihan vielä ei ole avajaisten aika, mutta ne pidetään heti, kun uusi luontotorni on käyttökunnossa, kertoo Koijärven luontotornin hankevastaava Tomi Helin.

Ylätasanteen viimeistelytyöt ovat nyt käynnissä. Lisäksi noin 14 metrin korkeuteen nouseva tähystelylava saa ylleen katteen.

Koijärven alueen kylät ry:n hallinnoima hanke ei ehtinyt valmiiksi maaliskuun loppuun. Etenemistä on hidastanut Helinin mukaan työskentely luonnonsuojelualueella.

-Olemme halunneet kuormittaa aluetta mahdollisimman vähän ja edetä luonnon ehdoilla. Lisäksi myös rahoitusosuuden kerääminen on ollut vaikeaa. Siitä puuttuu edelleen 4 000 euroa, Helin kertoo.

Lahjoitusvarat ovat kertyneet pienistä puroista eli yksityisten lahjoituksista, suuret lahjoittajat eivät ole kirstuaan kaivaneet. Varoja on kerätty myös tuotemyynnillä.

Talkootunteja on luontotornin eteen sen sijaan kertynyt jo noin tuhat, mutta niitä tarvitaan vielä muutama sata lisää töiden loppuunsaattamiseksi.

-Kun torni on valmis, heti perään alueelle aletaan rakentaa grillikeittiöllä varustettua kotaa. Myös nuotiopaikka, puuvaja ja kompostoiva puucee on kävijöille tarpeen.

Hankkeen aikana on lisäksi tornille vievää tietä parannettu, ja alueelle on pystytetty opastekyltit.

 

Hankkeen tavoitteena on luoda Koijärvestä ja sen uudesta luontotornista houkutteleva vierailukohde. Se palvelee sekä Koijärven alueen kylien, Forssan ja lähipitäjien asukkaita että oppilaitoksia, luontoharrastajia ja retkeilijöitä.

-Rakenteet pitää olla tietyllä tasolla, jotta sitä voisivat esimerkiksi koululuokat käyttää luonto- ja opetuskohteena tai se houkuttelisi matkailuyrittäjien ryhmäretkiä.

Helinin arvion mukaan Koijärven luontotorni voisi purkaa hieman Liesjärven retkeilykohteisiin osuvaa painetta. Luontomatkailu ja retkeily ovat kasvava trendi.

-Tuskin Liesjärvestä halutaan uutta Nuuksiota, jossa kävijät joutuvat jonottamaan, hän miettii.

 

Hanketta rahoittaa LounaPlussa ry Manner-Suomen maaseudun rahoittamisohjelman kautta. Tukea luontotorni ja alueen kunnostus sai noin 38 300 euroa. Kokonaiskustannukset ovat noin 64 000 euroa.

Koivuniemen luonnonsuojelualueelle vuonna 1978 rakennettu ja 1990-luvulla korjattu lintutorni oli ennen korjaushanketta huonossa kunnossa ja käytännössä käyttökiellossa. Se ei täyttänyt nykyaikaisia turvallisuussäädöksiä eikä sitä voinut käyttää yleisökohteena.

Luonnonsuojelualue ja torni ovat Metsähallituksen hallussa. Koijärven alueen kylät, Lounais-Hämeen lintuharrastajat ja Lounais-Hämeen vihreät saivat Metsähallitukselta luvan suunnitella ja toteuttaa kunnostuksen kansalaistoimintana. FL

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/41414-koijarven-lintutorni-tarvitsee-lisatukea

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti