Lounais-Häme

Koijärven Luovis-kerhon esitys vie aikamatkalle menneeseen

Koijärven koulun liikuntasalin lavasta on tullut yhden aikamatkan näyttämö. Meneillään on teatterikerho Luoviksen näytelmän aloituskohtaus. Liisan eli Emma Norrin jalkoihin on tarrautunut omalaatuinen Aikalintu (Camilla Ahdesalo), joka haluaa viedä Liisan aikamatkalle Koijärven historiaan.

-Liisa on ensin vähän kiukkuinen, hän on juuri muuttanut Koijärvelle eikä tunne ketään. Sitten hän tapaa linnun, joka vie hänet aikamatkalle paikan historiaa ja tutustuttaa myös muihin, Emma Norri, 9, kertoo.

Näytelmän takaa löytyy kahden naisen ja viidentoista alakoululaisen innokas tiimi eli näytelmä- ja taidekerho Luovis. Näytelmä pohjaa kerholaisten improvisoimiin kohtauksiin, kokonaisuudeksi sen on kutonut Kirsi Lindholm.

Luovis syntyi, kun opetus- ja kulttuuriministeriö kartoitti, mitä lapset ja nuoret haluaisivat harrastaa. Koijärvelllä heitä kiinnostivat näytelmät ja kotiseudun kulttuuriperintö.

Lindholm luotsaa Luovista yhdessä Tiina Leppämäen kanssa. Rahoitus tulee opetus- ja kulttuuriministeriöltä Kulttuuriyhdistys Kuvion kautta.

Keväällä koululla on näytelty joka viikko.

-Lapset saivat ensin itse etsiä tietoa, sitten keskustelimme. Sen jälkeen he improvisoivat kohtauksia historiasta. Käsikirjoitus syntyi niiden pohjalta, Lindholm kertoo.

Näytelmä vie linnun siivin aikamatkalle Koijärven historiaan.

– Mukana on Koijärven koulun taistelu, järven kuivatus ja Edam-juusto. Me ollaan saatu askarrella, näytellä ja oppia uutta, Aino Kilpi, 8, tiivistää.

Tekemisen myötä paikallishistoria on avautunut uudella tavalla.

-En tiennyt aikaisemmin Koijärvestä juuri mitään, vaikka olen täällä asunutkin, Rebekka Sulonen, 12, sanoo.

Monelle myös teatteri on jotain ihan uutta. Näytelmän lisäksi on syntynyt myös lavasteita, musiikkia ja yhteishenki.

Lindholm uskoo, että eläytyvä lähestymistapa tuo historian lähemmäksi oppilaita.

– Selkeästi tällainen tapa kiinnostaa. Asia jää kokemuksen kautta mieleen, hän sanoo.

Mennyttä katsotaan näytelmässä lapsen ja nuoren silmin. Siinä tarinassa Koijärveä ei haluta kuivattaa pelloksi vaan skeittirampiksi.

-Tykkäämme siitä, että saamme osallistaa lapsia itse tekemään, tämä on sitä parhaimmillaan, Kuvion kulttuurituottaja Minna Lehtola sanoo.

Koululla toivotaan, että vastaava toiminta jatkuu.

-Tämä oli tavallaan pilottiprojekti. Hanke sai jatkoaikaa ja nyt mietitään jatkoa. Jos koulut ovat innostuneet koulun jälkeiseen toimintaan, kannattaa olla yhteydessä, Lehtola vinkkaa.

Koijärven lavalla oppilaita alkaa vähän jännittää. Edessä on vielä muutama harjoitus. Vuorosanat on opeteltu ja tarinaan eläydytty. Nyt on aika heittäytyä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic