Lounais-Häme

Koira juoksi heikoille jäille, mitä teet? Vakuutusyhtiöltä kolme tärkeää ohjetta koiranomistajille

Omistajan ei kannata kirmata koiran perässä heikolle jäälle. Koiran vajotessa jäiseen veteen on aika soittaa hätäkeskukseen.
Kuva: Kuvituskuva: Toni Rasinkangas
Kuva: Kuvituskuva: Toni Rasinkangas

Viime päivien pienet pakkaset ovat saaneet järvet ja merenlahdet taas jäätymään, mutta ohut jää on vielä arvaamattoman heikkoa. Jää voi kantaa esimerkiksi karkuun päässeen koiran, mutta ei koiran isäntää tai emäntää.

Eläinvakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö Agria on antanut kolme ohjetta koiranomistajille, joiden lemmikki on päässyt irti ja juossut jäälle tai pahimmassa tapauksessa vajonnut heikon jään läpi veteen.

1. Älä juokse koiran perään

Jos koira juoksee heikoille jäille, älä juokse koiran perään, Agriasta korostetaan.

Vaikka koiran avuksi juokseminen olisi luonnollinen reaktio, ei heikolle jäälle kannata koskaan lähteä.

Ihmisen kannattaa pysyä tilanteessa mahdollisimman rauhallisena ja yritä houkutella koira pois jään päältä esimerkiksi herkun tai lelun avulla.

2. Soita hätänumeroon, jos koira tippuu jäihin

Jos koira tippuu jäihin, ei ihmisen kannata mennä perässä. Veteen vajonnut ja omankin henkensä vaarantanut koiranomistaja ei pysty auttamaan lemmikkiään.

– Soita aina ensin hätänumeroon ja seuraa saamiasi ohjeita. Koiran pelastaminen jäistä kuuluu pelastusviranomaisten tehtäviin, vakuutusyhtiö opastaa.

Koira saattaa yrittää nousta vedestä omin avuin, mutta se ei välttämättä onnistu, jos jää on niin heikkoa, että se pettää alta. Uroskoiran voi olla vaikeaa nostaa itseään omin voimin vedestä, sillä sen penis voi jäädä jäänreunaan kiinni.

3. Pidä jäihin tippunut koira kuivana ja lämpimänä

Kun koira saadaan kuivalle maalle, pitää koira kuivata huolellisesti. Koiran verenkiertoa voi edistää hieromalla koiraa.

Kotona huolehdi, että koira pysyy lämpimänä ja kuivana. Koiran ruumiinlämpötila normalisoituu yleensä vuorokauden kuluessa.

Jos koira on ollut jäisessä vedessä pitkään tai sen vointi on heikko, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Varmin tapa välttyä jäihin putoamisen ja hukkumisen vaaralta on pitää koira aina kytkettynä jäällä tai rannalla liikkuessa.

Koira ei osaa arvioida jään kantavuutta ja innostuksissaan se voi juosta jäälle myös omistajan estelyistä huolimatta. Jää saattaa kestää juoksevan koiran painon hetkellisesti, mutta koiran pysähdyttyä koiran paino voikin olla liikaa ja jää pettää alta.

Uusimmat

Fingerpori

comic