Lounais-Häme Helsinki

Koira kahvilassa ei ole kiistakapula - lemmikit ovat saaneet tulla ravintoloihin jo 8 vuoden ajan

Ravintoloitsijat käyttävät omaa harkintaansa lemmikkien sallimisessa. Tärkeintä on, että linja on niin allergikkojen kuin koiranomistajien tiedossa.
Nuusku-koira sai Mari Partasen kahvilassa vettä juotavakseen keväällä 2018.Arkistokuva. Kuva: Johannes Blom
Nuusku-koira sai Mari Partasen kahvilassa vettä juotavakseen keväällä 2018.Arkistokuva. Kuva: Johannes Blom

Ystävä pyytää kokeilemaan uutta kahvilaa työpäivän päätteeksi, ja tarjous houkuttelee. Kotona odottaa kuitenkin Musti, joka on ollut jo päivän ajan yksin. Mistä tietää, voiko koiran ottaa mukaan?

Lain mukaan tieto tästä pitää saada kahvilan tai ravintolan sisäänkäynniltä. Lemmikkien tuominen ravintoloiden ja kahviloiden tarjoilutiloihin tuli mahdolliseksi vuoden 2012 alussa, ja siitä asti yrittäjät ja ravintoloitsijat ovat itse saaneet päättää, ovatko lemmikit tervetulleita. Ravintola voi myös sallia vaikkapa vain pienet koirat tai vain ja ainoastaan koirat, mutta ei muita eläimiä.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo, että alkuaikojen jälkeen sääntö on asettunut osaksi ravintoloiden arkea. Hän uskoo, että kukin ravintola ja kahvila on löytänyt itselleen sopivan vaihtoehdon.

–  Varsinkin kesä- ja sesonkiravintolat olivat sääntömuutokseen tyytyväisiä, kun ihmisillä on veneissä ja autoissa mukana lemmikkejä, Aittoniemi kertoo.

Sadat paikat huolivat koiria

Päätöstä tehdessään ravintoloitsijat ovat Aittoniemen mukaan pohtineet esimerkiksi tilojensa kokoa tai ahtautta. Osa on päätynyt sallimaan koirat vaikkapa vain terassilla tai vain tietyssä osassa tilaa.

Tärkeintä on, että linja on kaikilla tiedossa. Toisin sanoen lemmikki sallitaan joko aina tai ei koskaan, jotta asiakkaiden tai työntekijöiden keskuudessa ei synny epäselvyyksiä.

MaRalla ei ole tietoa tai tilastoa siitä, kuinka moni ravintola sallii lemmikit ja missä mittakaavassa. Jonkinlaisen aavistuksen saa koiraharrastajia palvelevalta Tassut kartalla -verkkosivustolta.

Sivustolle kuka tahansa voi käydä lisäämässä koiraystävälliseksi tietämänsä ravintolan. Tällä hetkellä listattuna on yli 400 paikkaa, joista ehdoton valtaosa, yli 280, on pääkaupunkiseudulla. Tampereelle ja Turkuun on kirjattu muutama kymmenen paikkaa, moniin muihin kaupunkeihin kymmenen molemmin puolin.

Kerjäävää kaveria ei kaivata

Tassut kartalla -sivuston yhtiökumppaninsa kanssa omistava Petteri Poukka on itse koiranomistaja: kotoa löytyy sosiaalisessa mediassa mainetta niittänyt shetlanninlammaskoira Seppo.

Poukka pitää kahvilaan vietävän koiran tärkeimpinä ominaisuuksina hyviä käytöstapoja ja kiltteyttä. Levoton tai kerjäävä koira ei ole hyvää kahvitteluseuraa kenellekään.

–  Homma toimii, jos koira osaa käyttäytyä.

Ravintolat voivat Poukan mielestä ottaa koiria huomioon esimerkiksi pitämällä juomavettä tarjolla ja musiikin volyymin riittävän matalalla. Maailmalla reissatessaan hän on nähnyt koirille jopa omia ruokalistoja.

Kaikki eivät koirista pidä, ja vaikka pitäisivätkin, allergia voi estää eläintuttavuudet. Poukka pitääkin asiakaskokemuksen kannalta tärkeänä sitä, että koirasääntö on kaikkien tiedossa, eikä ikäviä yllätyksiä tule. Hän arvioi, että koirien ja koiraihmisten huomioiminen on pääasiassa hyvää bisnestä, vaikka kaikki eivät koiraansa lounastreffeille tuokaan.

–  Suomessa on kuitenkin satojatuhansia rekisteröityjä koiria, eli varmaan yhteensä yli miljoona täysi-ikäistä koiranomistajaa. Se on aika iso potentiaalinen asiakaskunta, kun vielä lisää ihmiset, jotka tykkäävät koirista ja suunnittelevat sellaisen hankkimista. STT

Koirien kielto- tai tervetulokyltit ovat avuksi myös allergisille

Helsinki

Koirien salliminen ravintoloihin sai Allergia-, Iho- ja Astmaliiton havahtumaan ja seuraamaan tilannetta allergisten näkökulmasta. Liiton asiantuntija Anne Vuorenmaa kertoo, ettei ongelmia ole tullut ainakaan liitolle tietoon.

–  Koiria on nykyään lemmikkeinä niin paljon, ettei sellaista julkista tilaa edes ole, missä ei koira-allergeenia olisi. Toki sitä on kahvilassa enemmän, jos koira on itse paikalla, mutta kyllä sitä kulkeutuu myös esimerkiksi omistajien vaatteiden mukana, hän huomauttaa.

Vuorenmaan mukaan koira-allergia ei yleensä ole niin voimakas, että koira tai koira-allergeeni ravintolassa olisi allergiselle varsinaisesti vaarallista.

–  Toki oireita saattaa tulla, mutta ne eivät ole hengenvaarallisia.

Liiton kanta on, että ravintoloiden ja kahviloiden on lain mukaisesti selkeästi merkittävä, minne lemmikit ovat tervetulleita. Jos koira saa olla vaikkapa terassilla mutta ei sisällä, tämän on oltava sekä koiranomistajan että allergikon tiedossa. Näin kukin voi valita itselleen sopivan oleskelupaikan.

Vuorenmaa huomauttaa, ettei koiria mitenkään aivan valtavasti kahviloissa tai ravintoloissa näy.

–  Tuskin monikaan haluaa koiraansa viedä ravintolaan, ainakaan ihan joka päivä.

Ravintoloitsija saa valita eläinlajit: jos sallii koirat, ei ole pakko sallia frettejä

Lemmikkieläimiä saa tuoda ”elintarvikehuoneistojen tarjoilutiloihin toimijan suostumuksella”.

Elintarvikehuoneisto on vaikkapa kahvila tai ravintola, ja toimijalla viitataan esimerkiksi omistajaan tai ravintoloitsijaan.

Lemmikkieläimet sallivien paikkojen on ilmoitettava asiasta sisäänkäynnillä.

Suostumuksen voi rajata vain tiettyihin eläinlajeihin.

Elintarvikemyymälän yhteydessä toimiva kahvila tai ravintola voi sallia lemmikit tarjoilutiloissa, jos tilaan päästäkseen ei tarvitse kulkea myymälän asiakastiloissa. Rajoitus ei koske palvelukoiria.

Uusimmat

Fingerpori

comic