Lounais-Häme Ypäjä

Koirahoitolan häkit täyttyvät kesällä – Hurttakodista löytyy paikka sekä aroille että aggressiivisille koirille

Omistajalle koiran jättäminen hoitoon voi olla varsinkin ensimmäisellä kerralla kova paikka. Hurttakodin omistaja Ninka Vehmas lupaa, että koira rentoutuu, kun se pääsee yksiöönsä.
– Ihaninta tässä työssä on, että koko ajan oppii uutta ja osaa lukea koiria paremmin ja paremmin, Ninka Vehmas sanoo. Luca on yksi Hurttakodin hoidokeista. Kuva: Tapio Tuomela
– Ihaninta tässä työssä on, että koko ajan oppii uutta ja osaa lukea koiria paremmin ja paremmin, Ninka Vehmas sanoo. Luca on yksi Hurttakodin hoidokeista. Kuva: Tapio Tuomela

Luca-koira ei tiedä, mihin se säntäisi puuha-aitauksessa. On uima-allas, putki ja lelukori, mutta ennen kaikkea hyviä hajuja.

– Omistaja saattaa sanoa, että koira tykkää kauheasti lempipallosta. Sitten koira ei huomaa koko palloa, kun täällä on niin paljon muuta nähtävää, Hurttakodin omistaja Ninka Vehmas nauraa.

Koirien haukkuun sekoittuu kanojen kotkotusta ja minipossujen röhkinää. Pihan perällä hirnahtaa hevonen ja kiekaisee kalkkuna.

Paikka on täydellinen koirahoitolalle ja eläinfarmille. Vehmas muutti Ypäjälle reilu vuosi sitten pidettyään sitä ennen miehensä kanssa Haapahurtta-hoitolaa Vaulammilla.

Hurttakodin laajennus 5-paikkaisesta 9-paikkaiseksi on viimeisiä lautoja vaille valmis.

– En tiedä, mitä vuodenvaihteessa tapahtui, mutta sen jälkeen kysyntää on ollut tosi paljon ja puskaradion kautta on tullut hirveästi uusia asiakkaita. En muista milloin viimeksi hoitola olisi ollut tyhjillään.

Koirat ovat Ninka Vehmaalle työ ja elämäntapa. KUVA: Lassi Puhtimäki

Sesonkia eletään nyt, kun Suomi lomailee.

Jos koirahoitoloilla joskus on ollut kurja maine paikkoina, jossa eläimet tuupataan häkkiin, siitä on Vehmaksen mielestä päästy eroon. Mielikuvat ovat muuttuneet ja hoitolat parantuneet.

– Meillä viidestä häkistä on suora kulku omaan ulkohäkkiin. Hyvällä säällä tutut koirat saavat olla aina häkkien välinen luukku auki.

Vehmas ruokkii ja lenkittää koirat ja siivoaa häkit. Hän saattaa leikata koiran kynnet, harjata turkin tai antaa ruokaa omistaan.

Koirahoitolan pitäjä myöntää olevansa välillä huono yrittäjä, kun ei osaa aina ajatella asioita rahassa.

Hän pyörittää hoitolaa yksin vuorokauden ympäri. Poika välillä kyselee, eikö äiti voisi tehdä työtä, jossa olisi vapaapäiviä.

– Meillä on ollut aina koiria. Koirat eivät ole vain koiria vaan paljon enemmän. Ne kuuluvat perheeseen, Vehmas painottaa.

Lue: Myös Tammelan Letkulla on tuore ja suosittu koirien hoitola.

 

Jos koirat ovat Vehmakselle rakkaita, niin ne ovat niiden omistajillekin.

– Jotkut eivät käy edes hoitolassa sisällä, jotkut taas tihrustavat kyyneleitä ja säälivät koiraa.

Hoitojaksot vaihtelevat muutamasta päivästä jopa seitsemään viikkoon. Sinä aikana Vehmas saattaa viestitellä kuulumisia, jos hän huomaa omistajaa huolettavan, kuinka oma lemmikki pärjää.

Koirat kotiutuvat hoitolaan lähes poikkeuksetta helpommin kuin omistaja uskoo.

– Vaikka koira olisi arka ja jännittäisi, se rentoutuu nopeasti, kun se pääsee omaan yksiöön.

Täyshoitoon täytyy tuoda mukana vain oma kaulapanta. Vajaa puolet asiakkaista tuo omat ruoat, sillä koirien allergiat ovat yleistyneet.

– Rokotukset ja madotukset pitää tietysti olla kunnossa, kun tuo koiran hoitolaan, Vehmas muistuttaa.

 

Hurttakoti on avoin kaikenrotuisille ja kaikenlaisille koirille, niin aroille kuin aggressiivisillekin.

– Joskus käytös voi tulla omistajalle yllätyksenä, jos koira ei ole aiemmin ollut muualla kuin kotona.

Hoitolassa on siirrettävä väliseinä siltä varalta, ettei koiralla saa olla näköyhteyttä toisiin koiriin. Varsinkaan haastavien koirien kanssa virheitä ei saa tapahtua.

Näiden koirien ansiosta osaan pitää hermot kylmänä.

Vehmas uskoo voimakasrotuisten koirien omistajien luottavan häneen, koska hänellä on kokemusta vaikeista tapauksista. Omaan laumaan kuuluvat pitbull-mix Britney, perhoskoira Nanna, pitbullin ja cane corson sekoitus Xena ja cane corso Marshall.

Ihmisarka Marshall oli jo menossa piikille, kun Vehmas lupasi kokeilla, kuinka pärjää sen kanssa.

Hän maanitteli koiraa pekonilla viisi tuntia ulos autosta. Puolessa vuodessa siitä on tullut perhekoira.

– Koirat antavat paljon turvaa ja kaiken, mitä tarvitsen.

Hurttakoti on myös turvakoti, jonne koiria tuodaan muuttuneen elämäntilanteen vuoksi. Koirat asuvat hoitolassa, kunnes löytävät uuden kodin.

Toiminta on hyväntekeväisyyttä, joten Vehmas ottaa mielellään vastaan luita, ruokaa, vitamiinilisiä ja matolääkkeitä.

– Usein moni ongelma häviää, kun koira vaihtaa elinympäristöä.

Tähän mennessä kaikki koirat ovat löytäneet uuden omistajan.

– Silloin itken aina. Ne ovat liikuttavia tilanteita. FL

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic