Lounais-Häme

Koirakurissa on vielä parannettavaa – Moni ei tiedä, ettei koira saisi juosta vapaana luonnossa

Viikonloppuna Forssassa ja Tammelassa valvottiin koirakuria. Moni koiranomistajista ei tiedä, että koira tulisi pitää kytkettynä myös luonnossa.
Tammelan Metsästysseuran Erkki Lähde oli viikonloppuna valvomassa koirakuria. Päivi Ylitalon Kurko-koira oli oikeaoppisesti hihnan päässä. Kuva: Tapio Tuomela
Tammelan Metsästysseuran Erkki Lähde oli viikonloppuna valvomassa koirakuria. Päivi Ylitalon Kurko-koira oli oikeaoppisesti hihnan päässä. Kuva: Tapio Tuomela

Forssa-Tammelan Riistanhoitoyhdistys valvoi koirakuria Tammelan ja Forssan alueella viikonloppuna.

– Metsästyksenvalvojat jalkautuivat paikoilla, joissa koiria ulkoilutetaan, kuten mökkipoluilla ja metsäteillä, ja valvoivat, että koirat ovat kiinni kytkettyinä, yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Sankala kertoo.

Jos koirakuria valvovat metsästyksenvalvojat tapaavat luonnossa vapaana kulkevan koiran, se otetaan kiinni ja asiasta tehdään poliisille ilmoitus.

– Sen jälkeen koira viedään esimerkiksi koirahoitolaan ja kun omistaja tulee hakemaan sitä, poliisilla on oikeus kirjoittaa omistajalle sakot.

Perjantaina metsästyksenvalvojat eivät Sankalan mukaan tavanneet irtokoiria luonnossa.

– Koirakurista keskusteltiin myös niiden koiranomistajien kanssa, joilla koira oli kiinni. Koirakuri ja sen valvonta nähtiin hyvänä asiana.

Järjestyslain mukaan koira on taajamassa pidettävä aina kytkettynä. Metsästyslaki taas sanoo, että maaliskuun 1. päivästä elokuun 19. päivään ulkona oleva koira on pidettävä kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä.

– Monesti ei tiedetä, että koira pitäisi pitää myös metsässä kiinni. Murto-osassa on kyse välinpitämättömyydestä, Sankala sanoo.

Kurin valvonta on tänä vuonna ollut teemana eteläisen Hämeen riistanhoitoyhdistyksissä. Keväällä valvonta aloitettiin Hausjärven-Riihimäen riistanhoitoyhdistyksen alueella.

– Siellä annettiin kehotuksia kytkeä koira kiinni ja tehtiin yksi koiran kiinniotto. Kaiken kaikkiaan ihmisten suhtautuminen on ollut positiivista. Erinäisiä selityksiä saattoi tulla niiltä, joiden koira ei tavatessa ollut kytkettynä, Sankala kertoo.

Forssassa ja Tammelassa metsästyksenvalvojat ovat aiemmin tehneet valvontatyötä omalla aikataulullaan, mutta eivät keskitetysti.

Koirien pitäminen vapaana on Sankalan mukaan ongelma, joka aiheuttaa paljon epämiellyttäviä tilanteita.

– Taajamassa esimerkiksi koiria pelkäävälle vapaana juokseva koira aiheuttaa haittaa. Luonto taas on juuri nyt herkimmillään ja siellä on uusia tulokkaita, joiden eloa vapaana juokseva koira voi häiritä.

Koiranomistajan vastuulla on tietää koiran ulkoiluttamiseen liittyvät säännöt.

– Koira on lemmikki ja that’s it. Lemmikeistä on säädetty lainsäädännössä, eikä koiralla ei ole sellaista oikeutta, että sen tulisi saada juosta vapaana luonnossa, Sankala sanoo. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

23.2.2020

Uusimmat