Lounais-Häme

Koiran ja ihmisen yhteinen jumppa

Forssalainen Sanna Helenius hankki itselleen ensimmäisen oman koiran kuusi vuotta sitten.

– Nyt koiria on kolme, ja ne ovat vieneet mennessään. Lemmikkien kautta päädyin opiskelemaan ensin eläinkouluttajaksi ja ongelmakoirakouluttajaksi. Nyt opiskelen Tampereen koirahierojakoulussa, josta valmistun ensi kesänä, Sanna kertoo.

Viime keväänä Sanna perusti yrityksensä Koirapalvelu Kultahännän.

– Minulla kävi myös hyvä tuuri, kun sain keskeltä Forssaa lainatilat, joissa voin vetää mm. tottelevaisuuskoulutusta ja pentukursseja. Kun olen saanut hierojaopintoni päätökseen, aion hankkia pysyvän treenihallin Forssasta.

Pallottelua ja palkintoja

Ryhmäkursseja vetävä ja yksityisesti ongelmakoirakoulutusta antava Sanna Helenius on sisällyttänyt yrityksensä toimintaan myös koirien ulkoilutuspalvelut. Erityisenä kurssimuotona Sanna tarjoaa ihmisille ja koirille lisäksi vielä melko tuntematonta doboa, jonka nimi juontaa englanninkielisistä sanoista dog ball eli koirapallo.

– Dobon kehitti Koirakoulu Kompassin yrittäjä Camilla Peura, joka pohti, miten kiireinen nykyihminen pystyisi harrastamaan luovasti koiransa kanssa, Sanna taustoittaa.

Dobossa käytetään ovaalinmuotoisia palloja, jotka kestävät neljänsadan kilon painon ja isonkin koiran kynnet. Rekvisiittaan kuuluvat myös tasapainoalustat.

– Lajissa on omat liikeharjoitteensa koirille ja ihmisille, mutta myös yhteisiä liikkeitä. Aluksi liikkeitä treenataan ilman välineitä, sittemmin koira opetetaan olemaan pallon tai tasapainoalustan päällä. Jo pelkkä seisominen pallon päällä saa aikaan sen, että koiran pienet lihakset tekevät koko ajan työtä. Sama pätee ihmisen osalta.

Sanna ja vajaan puolen vuoden ikäinen kääpiövillakoira Flou näyttävät esimerkkejä liikkeistä. Kursseilla demokoirana toimiva Flou istuu pallon päällä, antaa tassua, venyttelee raajojaan emäntänsä avustuksella ja seisoo kahdella jalalla.

– Palkinnoksi hyvin tehdyistä liikkeistä Flou saa koirannameja, mutta kyllä se tykkää tästä hommasta muutenkin samaten kuin kaksi maltankoiraani. Floun ikäisen pennun kanssa kaikki ei aina toimi, ja siinä tulee ohjaajalle hyvää lisätreeniä, kun yrittää näyttää, miten homma pitäisi tehdä.

Sanna on jo järjestänyt dobon alkeiskursseja ja jatkokurssit ovat suunnitteilla.

– Tavoitteeni on, että alkeis- ja jatkokurssin käyneet voivat jatkaa harrastusta yhteisissä, säännöllisissä treeneissä. Niin ihmiset kuin koiratkin ovat kokeneet harrastuksen mukavaksi ja liikunnalliseksi yhdessäoloksi. Dobo on hauskanpitoa, eikä tässä lajissa kilpailla.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic