Lounais-Häme

Koiranomistaja, varauduitko jo näihin 9 kesähaasteeseen, joita lemmikki voi kohdata?

Saako koira uida järvessä, jossa on sinilevää? Pitääkö reagoida, jos ampiainen pistää? Mitä tarkoittavat hot spot tai vesihäntä?
Kuva: Johannes Blom
Kuva: Johannes Blom

Koiralle voi kesällä sattua monenlaisia pienempiä tai isompia haavereita, jotka omistajan on syytä tuntea. Agria Eläinvakuutus listasi yhdeksän kesän vaaranpaikkaa.

Lämpöhalvaus

Koiralle voi tulla lämpöhalvaus esimerkiksi silloin, jos se joutuu olemaan ahtaassa ja lämpimässä tilassa kuten pysäköidyssä autossa kesähelteillä. Myös raskas liikunta tai muu rasitus lämpimällä säällä voi aiheuttaa lämpöhalvauksen.

Lämpöhalvauksen saanut koira alkaa läähättää voimakkaasti ja saattaa menettää tajuntansa. Muita oireita ovat kuolaaminen, levottomuus ja tärinä. Pahimmillaan lämpöhalvaus voi johtaa koiran menehtymiseen.

Lämpöhalvaus iskee usein hyvinkin äkkiä. Jos koirallasi on lämpöhalvauksen oireita, viilennä koiraa esimerkiksi vedellä ja ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Kyyn purema

Kyyn purema on koiralle vaarallinen. Kyy puree koiraa yleensä huuleen, kuonoon tai tassuun. Puremakohta on yleensä turvonnut ja siinä voi näkyä kyyn hampaanreiät sekä mustelmamainen värimuutos. Lievissä tapauksissa purema aiheuttaa ainoastaan turvotusta, mutta vaikeammissa tapauksissa kyyn erittämä myrkky vahingoittaa koiran elimistöä, mikä voi johtaa koiran menehtymiseen.

Jos kyy puree koiraasi, pidä koira mahdollisimman paikoillaan, jotta myrkky ei pääse leviämään muualle elimistöön ja vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Hyönteisen pisto

Yksittäiset ampiaisen tai muiden hyönteisten pistot ovat yleensä koiralle vaarattomia. Pistokohta saattaa punoittaa, kutista ja turvota hieman, mutta oireet häviävät usein itsestään. Osa koirista voi kuitenkin olla saada pistoksesta allergisen reaktion, varsinkin jos koira saa useamman pistoksen.

Hyönteisen pisto on vaarallisin koiran suussa tai nielussa, sillä silloin hengitystiet voivat turvota ja aiheuttaa hengitysvaikeuksia. Jos pistos on koiran suussa tai nielussa, tai se aiheuttaa todella voimakkaita oireita kuten voimakasta turvotusta, ole välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin.

Haavat

Pienet pintahaavat paranevat useimmiten itsestään, mutta syvä haava voi tulehtua, varsinkin kesällä. Haava tulisi aina puhdistaa ja tutkia. Syvä haava tulisi ommella eläinlääkärissä ensimmäisen 6 tunnin aikana paranemisen nopeuttamiseksi. Haavan aiheuttamia oireita ovat haavoittuneen ruumiinosan aristaminen ja mahdollinen ontuminen sekä haavakohdan nuoleminen.

Myrkytys ja vatsavaivat

Kesäisellä piknikillä ja grillin ääressä on monenlaisia ruokia ja niiden jämiä, jotka maistuisivat monelle koiralle. Useat grilliherkkujen ja piknik-ruokien jämät eivät sovellu koiralle, vaan voivat jopa olla vaarallisia. Erityisesti maissintähkät, jäätelötikut ja grillivartaat sekä luut ja ruodot ovat koiralle vaarallisia, sillä ne voivat jumittua tai vahingoittaa koiran ruoansulatuskanavaa, esimerkiksi aiheuttaa suolistotukoksen tai haavan vatsalaukkuun. Myös tietyt ruoka-aineet kuten suklaa, viinirypäleet ja sipuli ovat koiralle myrkyllisiä.

Tavallisimpia myrkytyksen oireita ovat oksentaminen, ripuli, vatsakivut ja voimakas kuolaaminen.

Jos jotain jumittuu koiran kurkkuun, koira alkaa kakoa tai raapia suuta tassullaan yrittäen saada juuttuneen esineen pois. Yritä paikantaa ja poistaa suuhun tai nieluun juuttunut esine. Jos se ei onnistu, vie koira välittömästi eläinlääkäriin.

Hot spot

Koiran kostea ihotulehdus eli hot spot on erityisesti pitkä- ja paksuturkkisten sekä uimista rakastavien koirien yleinen kesävaiva. Hot spot saa usein alkunsa pienestä haavasta, hyönteisen tai punkin puremasta tai uimisen jälkeen kosteasta turkista, joka aiheuttaa tulehduksen koiran karvapeitteen alla.

Jos koirallasi ilmenee voimakasta punoitusta ja märkivää ihottumaa, koiralla saattaa olla hotspot ja silloin tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Hot spot leviää usein nopeasti suurelle ihoalueelle eli se on hyvä hoitaa mahdollisimman pikaisesti.

Vesihäntä

Koiralle voi tulla vesihäntä, jos turkki ei kuivu kunnolla uimisen jälkeen ja koiran takapää on pitkään kylmä. Vesihäntä uusiutuu herkästi ja voi aiheuttaa myös muita vaivoja hännän tyven hermoissa. Kuivaa siis koira aina huolellisesti, erityisesti selkä ja hännäntyvi. Vesihännän oireita ovat takapään aristaminen ja hännän roikkuminen alhaalla. Jos koirallasi ilmenee kyseisiä oireita, kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.

Sinilevämyrkytys

Älä anna koiran juoda vettä tai uida vedessä, jossa on sinilevää, sillä koiralle voi tulla sinilevämyrkytys. Sinilevämyrkytyksen oireita ovat muun muassa levottomuus, tärinä tai vapina, oksentelu, huojuminen ja krampit. Jos koira ui vedessä, jossa on sinilevää tai juo vettä, vie koira eläinlääkäriin.

Punkit

Punkit voivat levittää sairauksia kuten borrelioosia. Punkit tulee siis aina poistaa mahdollisimman pian. Koiran turkki onkin hyvä käydä läpi päivittäin punkkien varalta. Jos koirallasi on usein punkkeja, kannattaa hankkia jokin punkkikarkote apteekista tai eläinklinikalta.

Uusimmat

Fingerpori

comic