Lounais-Häme

Koirasusijutun syytetyt kiistävät rikokset, syyttäjän mukaan eläimiä "koulutettiin" hakkaamalla

Syytettyjen mukaan poliisin esitutkinta pitäisi uusia. Käräjäoikeus ei myöntynyt.
Paikalla olleet syytetyt keskustelivat asianajajiensa kanssa ennen valmisteluistunnon alkua. Varsinainen oikeudenkäynti alkaa tammikuussa. Kuva: Esko Tuovinen Kuva: Esko Tuovinen
Paikalla olleet syytetyt keskustelivat asianajajiensa kanssa ennen valmisteluistunnon alkua. Varsinainen oikeudenkäynti alkaa tammikuussa. Kuva: Esko Tuovinen Kuva: Esko Tuovinen

Lopen koirasusijutussa pääsyytettynä oleva kolmekymppinen nainen ja syytettynä oleva mies vaativat, että poliisin esitutkinta pitäisi uusia vuosina 2016–2019 tapahtuneiksi syytetyssä rikoskokonaisuudessa.

Syytettyjen mukaan esitutkinnassa on tehty virheitä, eikä puolustus ole saanut käyttöönsä joitakin pyydettyjä dokumentteja, kuten Yhdysvalloissa tehtyjä lopetettujen eläinten geenitestejä.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa pidettiin keskiviikkona yli kymmenen syytettä käsittävää rikoskokonaisuutta koskeva valmisteluistunto, jonka aluksi syytetyt esittivät vaatimuksensa.

Oikeus ei suostunut vaateisiin kokonaan uudesta esitutkinnasta ja asian käsittelystä ilman yleisöä. Puolustuksella on erikoissyyttäjä Heidi Nummelan käsityksen mukaan ollut käytettävissään sama materiaali kuin syyttäjällä.

– Poliisin esitutkinta on erittäin perusteellinen. Nyt esitetään epäilyjä jopa poliisin lainvastaisesta menettelystä, Nummela totesi.

Nummela sanoi pyytäneensä useaan kertaan erittelemään tarkemmin, mistä asioista lisätutkinta tulisi tehdä. Syyttäjän mukaan puolustus pyrkii sotkemaan tutkintaan epäolennaisuuksia.

Käräjäoikeus antoi syytetyille noin kuukauden ajan aikaa yksilöidä, millaista materiaalia puolustukselta puuttuu tai miltä osin esitutkinta on ollut puutteellinen. Tämän jälkeen tehdään päätös mahdollisesta lisätutkinnasta.

Syyttäjä vaatii vuoden ja kahden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta, yhdyskuntapalvelusta ja eläintenpitokieltoa naiselle, joka toi Venäjältä Suomeen susia ja koirasusia. Eläimiä pidettiin pääsääntöisesti Lopella, mutta myös Orimattilassa ja Karkkilassa.

Syyttäjän mukaan naisen tarkoitus oli hyötyä eläimistä taloudellisesti. Naista syytetään myös laittomasta uhkauksesta. Syyttäjän mukaan nainen uhkasi tappaa tai muulla tavalla vahingoittaa henkilöä, joka oli mahdollisesti tehnyt naisesta ilmiannon koirasusiin liittyen.

Yhtä naista syytetään siitä, että hän olisi pääsyytetyn toimeksiannosta salakuljettanut susia Venäjältä. Naisen avustaja sanoi, että eläinrakas nainen tunsi olevansa pakotettu hakemaan eläimet, sillä ne olisi muuten lopetettu.

Miestä syytetään muun muassa törkeästä eläinsuojelurikoksesta ja metsästysrikoksesta. Yksi henkilö on syytteessä susien väliaikaisesta säilyttämisestä tiloissa, jotka eivät olleet susille soveltuvia.

Syytetyt kiistävät rikokset. Pääsyytetyn mukaan Venäjältä tuodut ja Suomessa syntyneet eläimet eivät olleet susia tai laissa kiellettyjä koirasusia.

Laaja tutkinta käynnistyi alkuvuonna 2019, kun poliisi alkoi epäillä, että yksityishenkilön hallussa on Karkkilassa luonnonvarainen susi.

Pääsyytetyn pitämän verkkosivuston mukaan hän on tuonut ulkomailta ensimmäisen koirasuden Suomeen jo kesällä 2014. Tiedossa ei ole, onko kyseessä jokin syytteen mukaan laittomasti maahantuoduista eläimistä. Haastehakemuksen mukaan syytteet koskevat vuosina 2016–2019 tapahtuneita rikoksia.

– Syytteessä käsitellään asioita, jotka ovat tapahtuneet ensimmäisen eläinsuojelutarkastuksen jälkeen, erikoissyyttäjä Heidi Nummela kertoo.

Käräjäoikeus varasi varsinaiselle oikeudenkäynnille toistakymmentä käsittelypäivää tammi-helmikuussa. Oikeudenkäynnin aikataulu tarkentuu myöhemmin. FL–STT

Uusimmat

Näkoislehti

30.9.2020

Fingerpori

comic