Lounais-Häme

Koirat hihnassa, järki päässä – jo laissa säädetään, että koirat on pidettävä kiinni

Forssan Lehden lukija vinkkasi, että Forssassa on viime aikoina sattunut useampi tapaus, joissa vapaana ollut koira on hyökännyt toisen koiran tai ihmisen kimppuun tai pelottanut vastaan tulevaa ihmistä.

Koirankouluttaja Anne Rekola PiskiPalvelusta ei pidä siitä, että koiria pidetään vapaana mielivaltaisesti, mikä on myös vastoin lakia.

-Koira pitää kouluttaa – jo ihan sen itsensä henkivakuutuksena – niin, että se tulee kutsuttaessa omistajansa luokse, Rekola kertoo.

-Aggressiivisia koiria on olemassa ja se johtuu usein meistä koiranomistajista. Koiraa ei osata ohjata sellaiseen suuntaan, että sen koirasosiaalisuus lisääntyisi. Koiran ja omistajan pitää ymmärtää muita koiria tietääkseen, voiko vastaan tulevaan koiraan yrittää tutustua.

 

Laissa koirien kiinnipitoa vaativat yleinen järjestyslaki ja metsästyslaki. Koiran pitää olla taajama-alueilla kytketty, samoin metsästysaikana taajama-alueiden ulkopuolella.

-Koiran tulon omistajan luokse tulee toimia jo ihan autoliikenteenkin takia, väylillä voi olla aina jotain kiinnostavaa. Vapaana oleva koira voi lähteä esimerkiksi kissan, linnun tai lentävän lehden perään, Rekola huomauttaa.

Koiranomistajat usein myös luulevat, että metsässä ja maaseudulla koiraa voi pitää kytkemättömänä ilman valvontaa. Koiraa ei kuitenkaan metsästyslain mukaan saa pitää irti toisen alueella ilman maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupaa. Sen lisäksi koira pitää olla aina välittömästi kytkettävissä.

 

Yksi vakava syy lisää koirien kiinnipitämiseen on koirapelko eli kynofobia. Koiranomistajien on otettava aina huomioon, että vierailulle tuleva tai lenkillä vastaan kulkeva ihminen voi pelätä todella koiria. Silloin huudahdus ”tämä on ihan kiltti, ei se mitään tee”, ei paljoa auta.

Ihmiset voivat tuntea pelkoa tietyn näköistä koiraa tai kaikkia koiria kohtaan. Usein isoja, ilkeän näköisiä koiria pelätään, mutta pelko ei riipu koiran aina koosta tai ulkonäöstä. Kynofobiasta kärsivää myös pienet koiranpennut voivat todella pelottaa.

-Pelko usein tulee ja yksilöityy yksittäisen kokemuksen kautta. Ihminen yleistää helposti: kaikki tietyn näköiset koirat alkavat olla pelottavia, kun yhdestä on saanut pahan trauman. Myös koiralle voi tulla trauma ja pelko toisesta koirasta, Rekola kertoo.

Trauma voi olla tullut tilanteesta, jossa koira on hyökännyt, käyttäytynyt uhkaavasti tai hypännyt esiin äkkinäisesti.

-Koira on tullut lähelle hyvin nopeasti, mihin lapsi – tai aikuinenkaan – ei ole tottunut. Se voi tuntua ja tuntuu pelottavalta. Meidän koiranomistajien tulee ymmärtää tämä.

Muutama ihminen on hakenut Rekolalta apua koirapelkoon.

-Minulta on kysytty, onko itselläni koiria tai ryhmässä koiraoppilaita, joihin lapsi, perheenäiti tai -isä, mummi tai pappa voisi tulla tutustumaan. Niin voi todeta, että koira ei ole välttämättä paha.

-Toivon, että me koiranomistajat pystyisimme auttamaan niitä ihmisiä, joita koirat pelottavat ja jännittävät. FL

 

Näin sanoo laki

Järjestyslaissa sanotaan, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on:

1) pidettävä koira taajamassa kytkettynä;

2) pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse kytkemättömänä kuntopolulle tai muulle sen kaltaiselle juoksuradalle eikä lainkaan yleiselle uimarannalle, lasten leikkipaikaksi varatulle alueelle, toriaikana torille taikka yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle tai urheilukentälle, jollei se ole erikseen sallittua; (19.12.2003/1195)

3) pidettävä huolta siitä, että koiran uloste ei jää ympäristöön hoidetulla alueella taajamassa.

Kohdat 1 ja 2 eivät koske virantoimituksessa käytettävää valtion omistamaa koiraa, vartiointitehtävässä olevaa vartijan koiraa, palvelutehtävässä olevaa koulutettua pelastuskoiraa, liikuntavammaisen avustajakoiraa eikä näkövammaisen opaskoiraa.

Kohta 1 ei koske suljettua pihaa, koirien harjoituspaikkaa eikä erityisesti osoitettua aidattua jaloittelualuetta. Koiran tulee kuitenkin näissäkin paikoissa olla omistajansa tai haltijansa valvonnassa.

Metsästyslaissa säädetään, että ulkona oleva koira on pidettävä metsästysaikana 1.3.–19.8. kytkettynä tai siten, että se on välittömästi kytkettävissä. (Metsästyslaki 51 §)

Uusimmat

Fingerpori

comic