Lounais-Häme

Koirien hyökkäyksistä nyt entistä enemmän ilmoituksia

Tyypillisin vahinkoselostus on ihmiseen tai toiseen eläimeen kohdistunut purema, joka on tapahtunut ulkoillessa.
Viime vuonna poliisi sai suuntaa antavien lukujen Kuva: Toni Rasinkangas
Viime vuonna poliisi sai suuntaa antavien lukujen Kuva: Toni Rasinkangas

Poliisille ilmoitettujen koirahyökkäysten määrä on kasvanut viime vuosina.

Viime vuonna poliisi sai suuntaa antavien lukujen mukaan 876 ilmoitusta koirien hyökkäyksistä. Rikosnimikkeinä hyökkäyksissä voivat olla esimerkiksi vammantuottamus tai eläimen vartioimatta jättö.

Vuonna 2017 määrä oli 788 kappaletta. Tänä vuonna syyskuun loppupuolella poliisille on tehty koirien hyökkäyksistä 622 ilmoitusta, joten ilmoitusten kuukausittainen keskiarvo noudattelee lähes viime vuoden lukemia.

 

Ilmoitukset ovat lisääntyneet myös vakuutusyhtiöissä ja uusia tulee viikoittain.

–  Vahingot ovat pääasiassa koiran puremia, jotka kohdistuvat ihmiseen tai toiseen eläimeen. Tavallisimmin koiran purema ihminen on ennestään tuntematon. Koiraan on voitu myös kompastua, kun koira on ”kampannut” ohikulkijan tai koira on voinut hypyillään kaataa ihmisen, kertoo LähiTapiolan korvauspäällikkö Matti Karimäki.

Karimäen mukaan koiravahinkoja tapahtuu esimerkiksi lenkkipoluilla, koirapuistoissa ja koiran päästessä karkuun omistajaltaan. Tapaukset vaihtelevat paljon.

Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden omaisuusvakuutuspalveluista vastaavan johtajan Markus Uimosen mukaan tyypillisimpiin vahinkokuvauksiin kuuluvat tilanteet, joissa koirien välille syntyy tappelu ja ulkoiluttaja yrittää erottaa niitä toisistaan ja saa pureman tai koira on vapaana ja juoksee ohikulkevan kävelijän tai pyöräilijän luokse ja näykkää tätä jalasta tai kädestä.

 

Vakuutusyhtiö Ifin eläinvakuutusten tuotepäällikön, eläinlääkäri Heidi Elomaan mukaan koirat vahingoittavat myös laiduntavia eläimiä. Vahinkotilanteissa koira on usein karannut omistajaltaan, Elomaa toteaa.

Myös vastaava asiantuntija ja lakimies Laura Alinentalo-Pelttari Fenniasta sanoo, että heidän käsittelemissään tapauksissa koirat aiheuttavat vahinkoja päästessään karkuun omistajiltaan esimerkiksi pihoilta ja myös törmäyksiä autojen kanssa tapahtuu.

Vakuutusyhtiöiden ja Kennelliiton arvioiden mukaan ilmoitusten määrän kasvu voi johtua koirien määrän lisääntymisestä ja toisaalta aiheen näkyvyydestä mediassa viime vuosina.

 

Lue myös: Poliisi: Koira hyökkäsi kymmenvuotiaan lapsen kimppuun Hämeenlinnassa – Omistajaa epäillään rikoksesta (3.7.2019)

 

Lemmikkikoirien määrä on Suomessa aiempaa suurempi. Viimeisin Tilastokeskuksen tieto on vuodelta 2016, jolloin koiria oli noin 700  000 yksilöä.

Hyökkäysten lisääntyminen huolettaa Kennelliitossa, sanoo liiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.

Lehkonen on havahtunut miettimään, kuinka vähän ihmiset tuntuvat paneutuvan eläimen hankintaan. Hän painottaa etukäteisharkintaa ja koiran kasvatuksen tärkeyttä.

 

Kennelliiton huolenaiheena on, että koiria tuodaan nyt Suomeen monelta suunnalta, kuten itärajalta. Suomessa koirille ei ole rekisteröintipakkoa, mutta kolme neljäsosaa koirista rekisteröidään.

Kennelliitto kannattaa rekisteröintipakkoa sekä puolueetonta tutkimusta siitä, miten konflikteja voidaan vähentää.

Maa- ja metsätalousministeriön mukaan koirien rekisteröinti on tulossa pakolliseksi aikaisintaan vuonna 2022.

Viime vuonna Helsingin poliisi perusti erillisen eläinrikosten tutkimusryhmän, joka tutkii koirahyökkäyksiä ja eläimiin kohdistuvia rikoksia. STT

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti