Lounais-Häme

Koirien keitaalla lennetään ja leikitellään kaverien kanssa – Maastoltaan monipuolinen hehtaarin alue Jokioisilla houkuttaa kävijöitä kauempaakin

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Forssan Lehden Kesälehdessä 1.6.2022.
Lancashire Heelerit eli lancashirenkarjakoirat Hilu ja Ritu (ilmalennossa) nauttivat Koirakallion metsän monipuolisesta maastosta. Kuva: Tapio Tuomela

Innostus on helppo aistia. Toimittaja ja kuvaaja on äkkiä tervehditty muutamalla haukahduksella ja kiinnostus on jo toisaalla. Piharakennuksen kulmalta lähtevä purupolku ja pitkospuut vievät Jokioisten Latovainiolla sijaitsevaan koirien paratiisiin.

Tyytyväinen metsän testijoukko ryhmäpotretissa. Ritu (vas.), Hilu ja Nella viihtyivät. Kuva: Tapio Tuomela.

Kärjessä painelevat lancaster heelerit Ritu, 7, ja Hilu, 9, emäntänsä Piia Aaltosen kanssa. Polun varrelle jätetyt koiramaailman terveiset liimaavat kuonot nopeasti maahan ja vetovastuun ottaa welsh corgi pembroke Nella, 3, ja Piian tytär Julia Korsi.
Nellan menohalut ovat kovat. Kaksikko tietää, mitä pitkospuiden päässä odottaa. Vuosi sitten avattu paikka tuli tutuksi viime vuonna Koirakallion Metsän alle 3-vuotiaiden koiruuksien ryhmätreffeillä. Muiden seura ei tuolloin juuri innostanut, vaan Nella paineli metsässä omia polkujaan.

Nella olisi viihtyvät metsässä ilman palloakin, sillä aktiviteettia riittää. Kuva: Tapio Tuomela

Nyt liikkeellä ollaan omalla joukolla. Muihin koiriin törmäämisen vaaraa ei ole, sillä koirametsä vuokrataan aina erikseen omaan käyttöön.
– Täällä on nähty vaivaa ja jaksettu rakennella. Forssasta on niin lyhyt matka, että varmasti tulee käytyä uudestaankin. Tänne voisi hyvin tulla ilman koiriakin, Piia Aaltonen myhäilee luotuaan ensisilmäyksen paikkaan ja upouuteen grillikotaan.

Julia Korsi (vas.) ja Piia Aaltonen arvelivat viihtyvänsä metsässä myös ilman koiria, sillä paikan varustukseen kuuluu esimerkiksi laavu ja juuri valmistunut grillikota. Kuva: Tapio Tuomela

Kota ja laavu sekä puiden väliin viritetyt riippumatot tarjoavat koiranomistajalle oivan tilaisuuden rentoutua koiran tutkiessa maastoa. Polttopuista ei tarvitse maksaa erikseen, eikä vesiä kanniskella mukanaan. Eväät toki kannattaa napata matkaan.

Paimen- ja karjakoirien ryhmään kuuluvat nelijalkaiset seuraavat tiiviisti laumanjohtajia Piia Aaltosta ja Julia Korsia. Kuva: Tapio Tuomela

Hehtaarin kokoiselta alueelta löytyy koirien koluttavaksi isopuustoista sekametsää ja nuorta koivikkoa. Kaatuneissa puunrungoissa, kallionlohkareissa ja kannoissa riittää koirille tutkittavaa.
Leluja koirametsään on turha kanniskella, sillä luonnosta aktiviteettia löytyy muutenkin. Ritu ja Hilu vääntävät kepin herruudesta ja ottavat spurtin kohti kameraa. Nella tutkii ympäristöä itsekseen. Laumanjohtajien asema on vahva, sillä paimenrotuinen trio seuraa tiiviisti Piian ja Julian liikkeitä.

Ritu ja Hilu taistelevat kepistä. Kuva: Tapio Tuomela

Ötökät eivät koirien menoa häiritse, vaan oikeastaan päinvastoin; Ritu napsii pikkunälkään hyttysiä suoraan ilmasta. Kevään kuumimpana päivänä koirametsän vesipisteet tulevat myös tarpeeseen. Odotukset tuntuvat ylittyvän niin koirilla kuin koiranomistajillakin.

Siestahetki. Julia Korsi ja Ritu testailivat riippumattoa. Kuva: Tapio Tuomela

Vaihteleva maasto kiinnostaa

Koirakallion Metsän yrittäjä Terhi Tuomola kiittelee paikan saaneen koiraväeltä mainion vastaanoton. Koirametsiä on Suomessa hänen arvionsa mukaan nyt reilut 10 ja Jokioisillekin väkeä tulee lähialueiden lisäksi kaikilta suurimmilta kaupunkiseuduilta.

Leluja koirametsään ei mukaan tarvita, sillä luonnon antimet aktivoivat koiria.

Kallioinen ja mäkinen paikka on monen kävijän mielessä erottunut edukseen tasamaalle aidattujen koirametsien rinnalla. Siisteys on olennaista, joten kakkapusseja ja roskiksia löytyy riittämiin. Sääntöihin kuuluu, että jätökset on kerättävä pois, mutta paikat myös tarkistetaan usein.
– Olemme vieneet paikkaa enemmän retkeilysuuntaan, eikä se ole pelkästään koirille ja koiranomistajille. Koirametsässä on jo nyt järjestetty syntymäpäiviä ja se on ollut tyky- ja virkistyskäytössä. Kesä-syyskuussa täällä myös yövytään paljon, Tuomola kertoo.

Uusimmat

Fingerpori

comic