Lounais-Häme

Koivistonlammin uimarannalla pieniä määriä sinilevää

Koivistonlammin levä-epäilyt osoittautuivat todeksi, kun lammilla on havaittu sinilevää.

-Vähäisiä sinilevähippusia oli nähtävissä lammista otetussa vesinäytteessä. Nettisivuiltamme löytyy tällä hetkellä sinilevätiedote, joka on myöskin nähtävissä lammin uimarannan ilmoitustaululla, terveystarkastaja Anu Vähämäki kertoi.

 

Vähämäki muistuttaa, että tilanne lammilla voi kuitenkin muuttua koko ajan muun muassa sääolosuhteiden mukaan.

-Tilannetta seurataan ja jos on tarpeen, niin uimarannan ylläpitäjän kanssa keskustellaan mahdollisista jatkotutkimuksista, Vähämäki sanoi.

Koivistonlammilla 20. kesäkuuta suoritetun näytteenoton tulokset olivat e.colin ja koliformisten bakteerien osalta uimaveden laatuvaatimukset täyttävää ja seuraava näytteenotto on 18. heinäkuuta.

 

Humppilan kunta informoi verkkosivuillaan kuinka vähäinen sinilevä näkyy vedessä pieninä vihreinä tai kellanvihreinä hippusina tai palleroina. Runsaampi esiintymä näkyy maalimaisina nauhoina, levälauttoina ja vettä värjäävinä velleinä.

Uimista voimakkaasti sinileväpitoisessa vedessä tulee välttää. Pienemmissä pitoisuuksissa uidessa on syytä yrittää välttää veden joutumista suuhun. Levävettä ei saa käyttää pesu- tai löylyvetenä.

Sinilevä on Suomen vesien ainoa myrkyllinen levä ja sitä on luonnostaan kaikissa vesistöissämme. Suomen vesissä on noin 100 erilaista sinilevälajia, joista vain osa on myrkyllisiä. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic