Lounais-Häme Humppila

Koivistonlammin vesi uhkaa rakennuksia Humppilassa – Ely-keskus aikoo avata tukkeutuneen purkuputken

Heikkokuntoinen ja jo käytöstä poistettu saunarakennus on veden saartama, ja vesi uhkaa myös yhden asuinrakennuksen kellaria.
Korkealle noussut vesi uhkaa rakennuksia Koivistonlammin rannalla, käytöstä poistettu saunarakennus on jo joutunut veden varaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Korkealle noussut vesi uhkaa rakennuksia Koivistonlammin rannalla, käytöstä poistettu saunarakennus on jo joutunut veden varaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Koivistonlammin vedenpinta on noussut Humppilassa niin, että se uhkaa ranta-alueella olevia rakennuksia. Syynä vedenpinnan nousuun on, että lammen purkuputki on tukossa. Kunnan rakennusmestarin Matti Saarenmaan mukaan Ely-keskus aikoo avata tukkeutuneen purkuputken kevään aikana.

– Koivistonlammin vedenpinta on tällä hetkellä noin 70 senttiä normaalia korkeammalla. Heikkokuntoinen ja jo käytöstä poistettu saunarakennus on veden saartama, ja vesi uhkaa myös yhden asuinrakennuksen kellaria, Saarenmaa sanoo.

Töihin päästäneen kevään aikana

Vanha purkuputki kulkee yleisen maantien eli Koivistontien alitse, ja Saarenmaan mukaan se on tiettävästi tukittu tie- ja ratatöiden yhteydessä jo useita vuosia sitten. Lammen vedenpinta on noussut aina ajoittain niin korkealle, että ranta-alueella sijaitsevia rakennuksia on joutunut kosketuksiin veden kanssa. Ranta-alueella sijaitsee pari asuinrakennusta ja joitakin ulkorakennuksia.

Saarenmaan mukaan Ely-keskuksen suunnittelijat ovat käyneet tutkimassa aluetta ja tekemässä kairauksia. Putken avaaminen on Saarenmaan mukaan nyt suunnitteluvaiheessa, ja töihin päästäneen kevään aikana.

– Mahdollisia kaivuutöitä tehdään Koivistonlammin, Koivistontien ja junaradan väliin jäävällä alueella. Informoimme alueen kiinteistöjä tarkemmin, kun suunnitelmat ovat selvillä.

Kunnan uimaranta kunnostetaan

Saarenmaa toteaa, että tulvakorkeudessa olevan vedenpinnan odotetaan kuitenkin laskevan nykyisestä. Koska maassa ei ole lunta, varsinaista kevättulvaa ei todennäköisesti ole odotettavissa.

– Uusimme myös uimarannan laiturin ja haluamme saada vedenpinnan vakioksi, Saarenmaa sanoo. FL

Lue myös:  Kuiva kesä vaihtui tulvasyksyyn: Järvien pinnat tulvarajan yläpuolella Lounais-Hämeessä

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic