Lounais-Häme Forssa

Kojon nuorisoseuran historia on myös kylän kehitystarina

Tuoreessa kirjassa on tallessa 100 vuotta vaiheikasta kylän ja seuran elämää.
Kaikissa jotain spesiaalia–Kojon nuorisoseura 100 vuotta on 223 sivua täyttä elämää. Pirjo Poutanen (vas.), Tiina Leppämäki, Ilkka Kurikka, Kaija Pajulampi ja Piia Jokinen ovat lopputulokseen tyytyväisiä. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Tiesittekö muuten, että 1920-luvulla täällä oli puolentoista vuoden ajan itsenäinen Kojon kunta, kysyy Pirjo Poutanen selatessaan Kojon nuorisoseuran tuoretta historiankirjaa.

– En ole kyllä koskaan kuullut, Ilkka Kurikka ihmettelee.

Kojon Nuorisoseura ry:n vaiheikas ja monipuolinen historia on koottu kirjaksi, jonka tutkimiseen uppoutuu. Vanhojen kuvien ja tarinoiden liitto, ajankuva ja yhteiskunnan kehittyminen, ihmiset ja yhteisön dynamiikka punoutuu mielenkiintoiseksi kertomukseksi.

Kirjan nimen Kaikissa jotain spesiaalia osoittautuu oikeaksi valinnaksi. Nuorisoseuran historia on suurelta osin myös koijärveläisten historia. Naapurikylissäkin teoksessa poiketaan.

– Nuorisoseuran toiminnasta ei vain voi kirjoittaa suppeaa historiikkia, sillä sen toiminta on niin vahvasti sidoksissa yhteiskunnalliseen kehitykseen ja ihmisten arkeen, että kokonaisuus on otettava mukaan, Poutanen kertoo.

Kirjan materiaalin kokoamisesta ja toimittamisesta vastasi Pirjo Poutanen ja ulkoasusta ja taitosta Tiina Leppämäki. Työryhmään kuuluivat myös Piia Jokinen, Ilkka Kurikka ja Kaija Pajulampi.

– Mukana oli koko joukko koijärveläisiä ja kulmakunnan sukuja. Materiaalia oli tietysti seuran arkistoissa, mutta paljon sitä saatiin myös kylältä, ryhmä kertoo.

Isona apuna projektissa oli Teuvo Heikkilä, jonka arkistoista löytyi paitsi nuorisoseuraa myös koko kulmakuntaa koskevaa materiaalia ja tekstejä.

– Teuvo Heikkilä ei ikävä kyllä ehtinyt nähdä valmista kirjaa. Hän oli myös tärkeä keskustelukumppani kirjaprojektissa, Poutanen muistelee edesmennyttä Heikkilää.

Kirjassa on runsaasti kuvia niin nuorisoseuran alkutaipaleelta kuin viime vuosikymmeniltäkin. Kirjaan hyödynnettiin Ilkka Kurikan omien kuvien arkistoa, josta löytyy otoksia tuhansittain yli 60 vuoden ajalta.

Lisäksi seurantalolla järjestettiin yhteisiä valokuvatapaamisia, johon sai tuoda vanhoja kuvia mukanaan.

– Niitä kuvia tarkasteltiin suurennuslasilla ja niistä keskusteltiin ja etsittiin henkilöille nimiä, Kaija Pajulampi kertoo.

– Kirjassa olevista kuvista ei tainnut jäädä ketään tunnistamatta, tiimi pohtii.

Kirja sai rahoitusta LounaPlussan hankkeesta.

– Tämä oli viimeinen aika saada nuorisoseuran tarinaa talteen. Onneksi saimme tukea LounaPlussalta, yksin siihen eivät olisi varamme riittäneet, hän lisää.

Kojolaiset lukisivat mielellään seutukunnan nuorisoseurojen historiikkeja ja kylien omia kirjoja.

– Jokioisten Rehtilällä on viitisen vuotta pyöreisiin. Siinä ajassa ehtisi, työryhmä kannustaa.

Kaikissa jotain spesiaalia – Kojon nuorisoseura 100 vuotta -teos tulee tällä viikolla myyntiin Suomalaiseen kirjakauppaan Forssassa, Pietilän kaupalle Kojolle ja Forssan museoon.

Sitä saa myös nuorisoseurantalon maanantaikahvilasta kello 14–16 ja työryhmän jäseniltä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic