Lounais-Häme Forssa

Kokeellisen ja perinteisen liitto – Paula Oksman liikkuu abstraktin ja esittävän ilmaisun rajalla

Kuvataitelija Paula Oksman liikkuu samalla abstraktin ja esittävän ilmaisun rajapinnalla.
Paula Oksman ja suomalaisen kuvataiteen klassismivaikutteinen Wordles friendship. Kuva: Tapio Tuomela

Bambi sulautuneena luomistilassa leijuvaan fantasiaympäristöönsä Survivel-maalauksessa. Siinä yksi vastaus, jolla Paula Oksman on ratkaissut abstraktin ja esittävän ilmaisun rajanpintaa tutkailevaa kysymyksenasetteluaan.

Samaisen kahtiajaon tutkailu tulee esille laajemminkin, oikeastaan lähes yhteen sitovana nimittäjänä Ypäjällä ja Unkarissa viime vuodet puoleksi asuneen kuvataiteilijan Kutomon kauppakeskukseen ripustamassa näyttelyssä.

Taiteilija kertoo harjoitelleensa kokeellisempaa ilmaisua oman perinteisemmän ilmaisunsa ohella pari viimeistä vuotta. Samalla mukaan on hivuttautunut molempien lähestymistapojen yhdisteleminen toisiinsa.

– Minulle abstarktisiin kokeiluihin kuuluvat mielikuvituksellisuus ja maalipinnan kerroksellisuus. Sama pätee erilaisiin tekniikkoihin, kuten tässä pipetin käyttö, hän havainnollistaa viittaamalla balettitanssijan hallitsemaan Blue Moment-maalaukseensa.

Paula Oksman on ripustanut Kutomon kauppakeskuksessa vastapäätä Alkoa sijaitsevaan tilaan runsaat 40 työtä. Hänen edellisestä Lounais-Hämeen alueella pitämästään näyttelystä on kuulunut kolme vuotta. Nyt nähtävät teokset ovat kaikki sen jälkeen syntyneitä.

Bambi leijuvassa fantasiaympäristössä Survival-maalauksessa. Kuva: Tapio Tuomela

Puhtaimmillaan esittävää kokonaisuutta Kutomon katselmuksessa edustavat 1950- ja -60-lukujen muotiin sonnustautuneet naiset. Aikakautensa visuaalista ilmettä kookkaissa maalauksissa edustaa myös niukkuudessaan kohti mustavalkoisen valokuvan harmaa-asteikon tummempaa päätä kallistuva värimaailma.

Naisvartalon tutkailu niin pelkistetyssä alastomuudessaan kuin enemmän sekä vähemmän hienovaraisesti verhoiltuna on kiehtonut ennenkin Paula Oksmania vaikuttavin tuloksin. Ja kiehtoo edelleen jo aikaisemmin havaituksi tulleella menestyksellisyydellä.

Nyt hänen asiaa kohtaan paljastavimmillaankin osoittamansa hienotunteinen lähestymistapa on saanut rinnalleen myös ronskimpaa otetta. Maalauksessa Sensuelli jäävät muotojen rehevyydessä toiseksi niin Rubensin kuin muidenkin barokin suurmestareiden suosimat naisnäkemykset.

Oman hienotunteisen nurkkauksensa näyttelyn ripustuksessa on saanut pastellisävyisistä öljyvärimaalauksista koostuva kokonaisuus edustajanaan muun muassa hellyttävä kissa ja korentosommitelma Äidin rakas. FL

Paula Oksmanin kuvataidetta on esillä Kutomon kauppakeskuksen vastapäätä Alkoa sijaitsevassa tyhjässä liiketilassa 24. helmikuuta asti.

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic