Lounais-Häme

Kokemäenjoen vesistön vedenpinnat ennätyskorkealla – Tammelan Pyhäjärvi on noin 45 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla

Ely: Kokemäenjoen vesistöalueen tilanteeseen ei ole odotettavissa nopeaa helpotusta.
Ypäjällä Levän notkossa Loimijoki tulvi helmikuussa Forssantielle. Arkistokuva: Lassi Puhtimäki.

Kokemäenjoen vesistöalueen vedenpinnat pysyvät vielä pitkään poikkeuksellisen korkeina, kertoo Hämeen ely-keskus.

Järvet ovat jopa keskimääräisiä kevättulvia korkeammalla. Esimerkiksi Tammelan Pyhäjärvi on noin 45 senttimetriä keskimääräistä korkeammalla.

Marraskuun alusta asti kertyneet ennätysmäiset sateet ovat aiheuttaneet jatkuvia tulvia Kokemäenjoen vesistössä.

Helmikuussa Kokemäenjoen vesistöalueella on satanut jo yli sata millimetriä, kun kuukauden keskimääräinen sademäärä on noin 40 millimetriä. Lisäksi sade on tullut pääosin vetenä.

Juoksutuksia on ollut pakko rajoittaa Loimijoen tulvahuippujen aikana, jotta on voitu estää Huittisten alue merkittäviltä tulvavahingoilta.

Lue myös: Ely varoitti pelastuslaitosta Loimijoen tulvavaarasta – ”Jos sade jatkuu, tullaan näkemään historiallisia vedenkorkeuksia” (21.2.2020)

Tulvavedet eivät näytä vyöryvän Forssantielle – ”Loimijoen täytyisi nousta ainakin metrin” (22.2.2020)

Tilanteeseen ei ole odotettavissa nopeaa helpotusta, sillä Loimijoen ja muiden sivujokien virtaamien pienentyessä juoksutuksia on elyn mukaan lisättävä Pirkanmaan suunnasta.

Tammelan Pyhäjärvelle ja Hämeenlinnan Alajärvelle on lumen puutteen takia haettu poikkeuslupa, ettei säännöstelyluvan mukaista kevätkuoppaa tehdä.

Tuleeko hyydetulva?

Vanajavedellä on juoksutettu suuria määriä vettä, jotta järveen jäisi tilaa varastoida vettä mahdollisen hyydeongelman sattuessa.

Viikonlopun jälkeen alkaneen kylmemmän jakson kesto ja tuuliolosuhteet ratkaisevat sen, miten suureksi hyydetulvariski lopputalven aikana kasvaa.

Veden lämpö on laskenut parin viime päivän aikana jäätymispisteen tuntumaan, joten jonkinlaista jäänmuodostusta on lähipäivinä todennäköisesti nähtävissä.

Alueen ely-keskusten mukaan kevättalvella hyydetulvariski ei ole enää yhtä suuri kuin alkutalvella, koska aurinko lämmittää jo hyvin päivisin.

Jatkonäkymiä helpottaa myös se, ettei sääennusteissa näy tällä hetkellä juurikaan lisäsateita. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

28.3.2020

Uusimmat