Lounais-Häme

Kokenut ja sovitteleva kuuntelija Humppilaan

 

Humppilan vastavalitulla kunnanjohtajalla Jari Keskitalolla on vankka kokemus sivistyspuolen asioista, onhan hän toiminut 20 vuotta Humppilassa rehtorina ja sivistystoimenjohtajana.

Sote-muutosten myötä juuri sivistystoimi jää tulevaisuudessa kuntien päätehtäväksi. Osin siksi Keskitalokin pyrki kotikuntansa johtajaksi. Hänen arvionsa on, että monessa muussakin kunnassa sivistysalan ammattilaisista tulee jatkossa kunnanjohtajia. Näin kävi tällä viikolla myös Eurajoella.

Keskitalo listaa vahvuuksiinsa pitkäaikaisen kokemuksen kunnallishallinnosta. Mies tuntee humppilalaiset virkamiehet ja yrittäjät, sitoutuminen kotikuntaan on vahvaa.

-Työuraa on jäljellä seitsemän vuotta. Oletan, että Humppilalla on kunnanjohtaja seitsemän vuoden päästäkin. Tämä ei ole minulle siis ponnahduslauta, enkä olisi minkään muun kunnan johtajaksi hakenutkaan. Ennen valintaa oli puhetta, ettei sitoutumisella olisi merkitystä, mutta minulle se oli yksi iso syy, miksi hain tehtävään, Keskitalo kertoo.

Oletus siitä, että Humppilalla on johtaja seitsemän vuodenkin päästä kielivät Keskitalon ja Humppilan kunnan suhtautumisesta kuntaliitoksiin.

-Kunnan tahto ei ole kuntaliitos, mutta on eri asia, mitä valtio ajattelee. Sehän voi halutessaan pakottaa pienet kunnat liitoksiin. Olen yhteistyön kannattaja, mutta sen on hyödynnettävä molempia osapuolia, jotta se on helpompi myydä. Esimerkiksi erityisopetuksen ja lukion osalta teemme aitoa ja toimivaa yhteistyötä.

Valtion yksi keino saattaa kuntia yhteen on kriisikunnan kriteerien täyttyminen. Humppilan kohdalla muutama vuosi sitten näistä kriteereistä osa täyttyi mutta Keskitalo vakuuttaa, että nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan.

-Humppila ei ole kriisikunta, eikä tule sitä olemaan, hän naulaa.

Raha on Humppilassakin tiukalla, se on selvää. Kuten torstaina kunnanvaltuustossa hyväksytty budjetti osoittaa, Humppila investoi ensi vuonna runsaasti aiempiin vuosiin verrattuna. Isoimpia investointeja ovat uusi päiväkoti ja urheilukenttä. Keskitalon mukaan kunnan palvelurakennetta on mietittävä tulevina vuosina hartaasti, ja palveluiden on oltava hinnoiltaan kilpailukykyisiä.

Yrittämiseen on Keskitalon mukaan panostettava. Kun kunnassa on yrityksiä, on myös työpaikkoja. Se taas houkuttelee kuntaan uusia lapsiperheitä, joita Humppilakin kaipaa. Keskitalo laskee vahvuudekseen sen, että tuntee nykyiset yrittäjät ja potentiaaliset uudet ovat käytännössä hänen entisiä oppilaitaan yläasteelta.

-Yrittäjyyteen on laitettava panoksia. Meillä onkin jo vireillä LounaPlussan rahoittama hanke, joka vahvistaa yritysmaailman edellytyksiä.

Keskitalo on aiemmin myöntänyt, etteivät yrittäjyys ja kaavoittaminen ole hänen vahvimpia osaamisalueitaan.

-Aina tulee asioita, joihin on perehdyttävä. Uusiin asioihin törmää jopa tässä työssä, joten olen pitkään tehnyt.

-Minulle on vieras ajatus, että nyt olen valmis, osaan asiat. Olen valmis kuuntelemaan ja hankkimaan lisää osaamista. Olen aika hyvä toimimaan ihmisten kanssa, uskonnon ja psykologian opettajan kokemusta omaava Keskitalo jatkaa.

Yritysmaailman kehittämisessä valtateiden 2 ja 9 risteyskohdan kehittäminen on lyhyellä aikavälillä kunnan tärkein osa-alue ja vahvuus. Lentokentät ja tuulivoima elävät Keskitalon mukaan omaa elämäänsä.

Risteysalueen kaavoitus etenee ja jonain päivänä tuleva kunnanjohtaja haluaa nähdä siellä liiketilojen lisäksi raskaan liikenteen palveluja majoitus- ja taukopaikkoineen, jotka taas houkuttelevat ohi ajavia asiakkaita myös Lasitehtaan alueelle. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti