Lounais-Häme

Kokkisopalla uuteen näytäntökauteen

Sekaanuksia sekaannusten päälle. Samoin paradokseja, joita kai johdonmukaisuuksien kanssa painiviksi ristiriitaisuuksiksikin voisi mainita.

-Ovista mennään ja ovista tullaan ja kohellus on kovaa. Kaiken pitää näyttää helpolta, mutta helppoa se ei ole, täydentää Pekka Lara farssin määritelmää.

Hän huomauttaa farssiin tarttujan joutuvan tekemisiin tosiasiassa hyvinkin vaativan näyttämötaiteen tyylilajin kanssa. Juuri sellaisen, jonka myötä hän tekee yhden produktion mittaisen paluun Forssan teatteriin ohjaajaksi. Ja lupaavalta vaikuttaa.

-Harjoituksissa on ollut niin mukavaa, että on pitänyt nauraa itselle ja näille forssalaisille komeljanttareille tekemisen ilosta.

 

Laran tutulla näyttämöllä työstettäväkseen ottama Kokkisoppa-produktio vaikuttaa ainakin asetelmaltaan farssi-nimitykselle katetta antavalta, vaikka farssikomedian määritelmää alan piireissä kantaakin. Julkiskokki Timo ”Timbe” Lampenin nais- ja verosuunnittelut räjähtävät käsiin veroviranomaisten etsiessä salaperäistä Veera Virtasta.

Kaikkinainen luottamus ja rehellisyys päätyvät kyseenalaiseksi ilmiöiksi erinäisten valehenkilöiden vilistäessä hämmentämään jo valmiiksi sotkuista soppaa. Ovissa käy vilske suhteessa tapahtumakierroksiin.

-Näyttämömme on sellainen, että se mahdollistaa menemisen ja tulemisen useammista ovista, Lara perustelee ajatusta, jonka lavastaja Sampsa Jaakkola saa toteutettavakseen.

 

Peter Yeldhamin ja Donald Churchillin kirjoittama sekä Jarna Jalavan suomentama Kokkisoppa avaa syysnäytäntökauden 2017 Forssan Teatterissa. Ohjaaja Pekka Lara kertoo tarttuneensa produktioon, kun näyttämöyhdistyksen puheenjohtaja Keijo Koskimies riittävän monta kertaa pyysi.

-Ei vaan, liittyihän tähän mukaan lähtöön omaakin kutinaa. Näin on hyvä siinäkin mielessä, että luulin ohjanneeni täällä 30 näytelmää, mutta tässä on selvinnyt, että niitä kertyneenkin vain 29. Nyt se 30 sitten Kokkisopan myötä täyttyy.

Lara laskeskelee työskennelleensä vuodesta 2003 vuoteen 2013 kestäneellä johtaja-ohjaajakaudellaan Forssan Teatterissa noin sadan näyttelijän kanssa.

Kokkisoppaakin hän pääsee hämmentämään tutussa joukossa Kalle Lahtisen hääriessä Julkkiskokki Timo Lampenina. Muissa rooleissa vastaavat menosta Kalle Tulander, Milla Lepänkoski, Taija Piikkilä, Anne Kemppainen ja Ari Lauronen.

 

Forssan Teatterin syyskausi poikkeaa kaavaltaan perinteistä sikäli, että ison salin täyttävät toistensa kanssa lomittain kaksi näytelmää. Pertti Munckin kirjoittama ja ohjaama Axeli ja Emiliet saa ensi-iltansa 14.10. ja pysyy ohjelmassa 25.11. asti.

16.9. ensi-iltansa saava Kokkisoppa jää kuukauden mittaiselle tauolle 1.10. näytöksen jälkeen. Se palaa ohjelmaan 11.10., jonka jälkeen esitykset jatkuvat 16.12. asti. FL

 

 

 

Uusimmat

Fingerpori

comic