Lounais-Häme

Kokonaisurakat pk-yrittäjien uhkakuvana

Rakennusalan yrityksillä menee nyt kaksijakoisesti. Linjasaneerausta, kuten kerrostalojen putkiremontteja tekevillä yrityksillä riittää valtaosin töitä Forssan seudullakin, mutta moni yritys kärvistelee heikossa suhdanteessa.

Erityisesti tässä asemassa ovat Timo Pekka oy.n kaltaiset rakennusalan yritykset, jotka operoivat alle 100 kilometrin säteellä Forssassa ja ovat tietoisesti suuntautuneet toimimaan pääurakoitsijoina.

-Tilanne näyttää nyt todella heikolta meidän toimialueella, joka ulottuu Forssasta 60–70 kilometrin säteelle, kertoo toimitusjohtaja Timo Pekka.

Tämä näkyy yrityksen työllisyystilanteessa. Timo Pekan mukaan parhaimpina aikoina yli 50 henkeä työllistäneellä yrityksellä on tällä hetkellä toistakymmentä työntekijää.

 

Rakennusteollisuus RT:n tiistaina julkaisemassa suhdannekatsauksessa RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen sanoo, että rakennusyritysten keskeisin kasvun este on tällä hetkellä ammattitaitoisen työvoiman saatavuus.

-Rakennusteollisuuden kilpailutukset tehdään Kehä III:n sisäpuolella, he eivät jalkaudu muualle. Forssan seudulla uudisrakentaminen on tällä hetkellä käytännössä pysähdyksissä, saneerauskohteetkin vähissä. Työntekijöitä olisi, mutta töitä ei. Kaikki alan yritykset sanovat samaa, poikkeuksena rakentamista isoissa kasvukeskuksissa palveleva metalliteollisuus, Pekka toteaa.

 

Timo Pekan kaltaisten, pääurakointiin keskittyneiden yritysten asemaa vaikeuttaa entisestään alalle 2–3 vuotta sitten ilmaantunut ilmiö. Pekan mukaan jopa julkisella puolella ostaja hyvin usein pyytää tarjousta kokonaisurakasta, jossa urakoitsija hoitaa kaiken suunnittelusta alkaen Timo Pekka sanoo, että tämä pudottaa keskisuuret, noin viiden miljoonan euron liikevaihdolla operoivat yritykset ulos tarjouskilpailusta.

Forssan seudulla tällaista ei ole Pekan mukaan tapahtunut, mutta hän ottaa tulevaisuuden esimerkiksi Forssan kouluverkkopäätöksen, jossa uuden rakentaminen tai vanhan korjaaminen tulee maksamaan toteutuksesta riippuen karkeasti arvioituna 15–30 miljoonaa euroa.

-Pelkkä suunnittelu maksaa viisinumeroisia summia. Kun urakan kokonaishinta on sama tai enemmän kuin yrityksen liikevaihto, yritys ei saa vakuuksia. Forssan seudulta ei löydy yhtään yritystä, joka voisi sen toteuttaa kokonaisurakkana.

Pekka toivoo, että Forssan kaupunki kilpailuttaisi urakan eri osa-alueet useamman toimijan kesken, kun sen aika tulee. Näin varmistettaisiin, että paikalliset ja paikallisia työntekijöitä työllistävät yritykset kykenisivät olemaan mukana tarjouskilpailussa.

-Kokonaiskilpailutus on kunnalle helpompi tapa, mutta osakilpailutus voisi tulla halvemmaksi ja olisi koko seutukunnan eduksi, jos tekijät löytyisivät seudulta. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic