Lounais-Häme

Kokonaisuus on temppuja tärkeämpää

– Tämä on ensimmäinen temppu, jonka opin. Olin silloin kahdeksan, taikurimestari Maarit Tiilikainen kertoo pitäessään vihreää narunpätkää kämmenellään niin, että langan päät roikkuvat sormien väleistä.

Tiilikainen tekee vain nopean oikean käden liikkeen, ja narussa on solmu. Kehräämön nuorisotila Kuutamoon saapuneet 16 lasta äimistelevät suoritusta. Narutemput ovat Tiilikaisen mukaan lasten kestosuosikkeja. Toisella kerralla Tiilikainen tekee tempun tahallaan väärin, ja naru näyttääkin enemmän kravatilta. Kokenut taikuri nostaa narun kaulansa eteen ja hymyilee.

– Jos temppu menee väärin, kuten teilläkin alkuvaiheessa varmasti usein menee, pitää vain esittää, että temppu meni oikein. Eihän yleisö tiedä, millaista temppua olet tekemässä, Tiilikainen selittää lapsille.

Taikatemppuja 20 vuotta opettanut Tiilikainen korostaa, että taikomisessa kyse on ennen kaikkea esiintymisestä. Tärkeää on kokonaisuus, eivät yksittäiset temput. Tiilikainen teki aktiivitaikuriuransa nimenomaan lavataikurina.

– Olenkin miettinyt, että koulun nimen voisi muuttaa taikurikoulusta taikuriesiintymiskouluksi. Itse temppu on pieni osa kokonaisuutta. Olen yrittänyt opettaa sitä tässä myös lapsille, Taikurikoulu HokkusPokkus -nimellä Suomea kiertävä Tiilikainen naurahtaa.

– Olen selittänyt tänäänkin lapsille, mitä esiintymisestä pitää tietää. Täytyy miettiä, onko paikka sopiva tietylle tempulle, vai näkeekö vaikka joku sivusta, miten temppu tehdään. Ei kaikki jää lapsille mieleen, mutta jos jotakin, Tiilikainen jatkaa.

Temput tuntuvat olevan Tiilikaisen opetuksesta huolimatta lapsille tärkeimpiä.

– Tänään olen oppinut tämän tempun. Olen myös oppinut, että taikominen on aina kivaa. On esiintyminenkin ihan hauskaa, Nea Järvinen hymyilee tehdessään temppua, jossa pieni pallo vaikuttaa solahtavan kahden muovisen mukin läpi.

Lapset on jaettu kahteen ryhmään. 7–8-vuotiaille opetetaan helpompia temppujen ja vanhemmille vaikeampia, kuten Järvisen tekemä kuppi ja pallo -temppu.

– Olin tekemässä tällaista laatikkotemppua, mutta siitä hukkui yksi osa. Olen nyt koittanut etsiä sitä kaverini kanssa, 7-vuotias Anni Jiiranen sanoo.

– Se temppu on tosi helppo. Olen tehnyt ennen ainakin korttitemppuja. Minusta tulee isona taikuri, Jiiranen iloitsee. FL

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti