Lounais-Häme

Kokoomuksen Arto Satonen vastaa Sirkka-Liisa Anttilan kritiikkiin: "Sen saa jättää ihan omaan arvoonsa"

Lännen Media lähetti kansanedustajille viime viikolla kyselyn, jossa selvitettiin, mitä mieltä he olisivat siitä, että perustuslakituomioistuin korvaisi perustuslakivaliokunnan. Kyselyyn vastanneista kansanedustajista 85 prosenttia vastustaa ajatusta.

Kärjekkäimmin ehdotukseen suhtautui pitkäaikainen kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.), joka sivalsi ehdotusta puoltavia kokoomusedustajia toteamalla, että he tarvitsivat koulutusta perustuslaista.

-Jokaisen edustajan ja erityisesti ministerien pitäisi käydä lyhyt perustuslain koulutus. Erityisen suuri tarve on kokoomusministereillä, jotka ovat koko ajan tällä vaalikaudella ajaneet sellaisia uudistuksia, jotka ovat vastoin perustuslain ihmisille turvaamia perusoikeuksia, Anttila kommentoi Lännen Medialle.

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja ja suuren valiokunnan puheenjohtaja Arto Satonen vastaa Anttilan kritiikkiin toteamalla, ettei siinä ole perää.

-Täytyy sanoa, että jossa ryhmässämme on Ben Zyskowiczin (kok.) kaltainen konkari, luulen, että se riittää vastaukseksi. Itsekin olen ollut perustuslakivaliokunnassa aikaisemmin, ja esimerkiksi Ville Rydmanin (kok.) lausunnoista voi päätellä, mikä kokoomuksen asiantuntijataso on.

-Että Anttilan kritiikin, sen saa jättää ihan omaan arvoonsa, Satonen toteaa Lännen Medialle.

Satonen itse kuuluu niihin kokoomuslaisiin, jotka eivät puolla ajatusta perustuslakituomioistuimesta.

-Mielestä perustuslakivaliolakivaliokunnan tapa käsitellä esimerkiksi tämä viimeisin sote-lausunto osoittaa sen, että nykyinen järjestelmä toimii. Parin viikon takainen vuoto oli toki valitettava tapahtuma, eikä sellaista saa jatkossa tapahtua, mutta se työ jota tehtiin kahden viikon ajan puheenjohtaja Annika Lapintie (vas.) johdolla, osoittaa sen, että nykyinen järjestelmä on toimiva.

 

Alun perin perustuslakituomioistuimen mahdollisuutta väläytti viime viikon lauantaina Ylen haastattelussa valtiovarainministeri ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

Orpon ehdotus liittyi siihen, että perustuslakivaliokunnan keskeneräinen sote-lausuntoluonnos oli vuotanut julkisuuteen. Orpo pohdiskeli Ylen haastattelussa, olisiko Suomen eduskunnan perustuslakivaliokunta syytä korvata monissa muissa maissa käytössä olevalla perustuslakituomioistuimella.

Tähän ehdotukseen ei kuitenkaan LM-kyselyn perusteella ole realistisia mahdollisuuksia. Vaikka ehdotus tuomioistuimesta tuli kokoomuksen Orpolta, moni kokoomusedustaja vastustaa ajatusta. Heihin kuuluvat muun muassa kansanedustajat Ben Zyskowicz (kok.) ja Ville Rydman (kok.).

Rydman kommentoi asiaa kyselyvastauksessaan toteamalla, että perustuslakituomioistuin ei ainakaan vähentäisi niitä ongelmia, joita nykyisessä järjestelmässä on nähty.

-Pahimmillaan se politisoisi oikeuslaitoksen. Yhdysvalloissa tuskin mitään niin poliittista onkaan kuin ylimpien tuomareiden nimittäminen. En haluaisi samaa Suomeen, Rydman totesi vastauksessaan.

Samoilla linjoilla on myös kansanedustaja Satonen.

-Tämä perjantain sote-lausunto osoittaa, että perustuslakivaliokunta kuulee perustuslakiasiantuntijoita. Ja koska lausunto on yksimielinen, se osoittaa, ettei tässä mitään politisointia ole voinut tapahtua. Nykyinen systeemi siis toimii.

 

Aiheesta aiemmin:

https://www.forssanlehti.fi/uutiset/52398-lm-kysely-perustuslakituomioistuinta-ei-tule-anttila-erityisen-suuri-tarve

 

Fingerpori

comic