Lounais-Häme

Kokoomuksen eurooppapuolueen EPP:n jättikokous alkaa - myös Merkel, Orban ja Juncker tulossa Helsinkiin

Helsinki
07.11.2018, 02:09

Kotimaa

EU-parlamentin suurimman ryhmän, Euroopan kansanpuolue EPP:n kongressi alkaa tänään Helsingissä. Kisa ryhmän kärkiehdokkaasta ensi kevään eurovaaleihin käy viimeisiä hetkiään.
Paikkaa tavoittelevat Alexander Stubb ja saksalainen Manfred Weber. Helsingissä heistä kumpikin pyrkii loppumetreille asti houkuttelemaan kokouksessa äänestävät delegaatit puolelleen.
Stubbilla on apunaan yli 90 vapaaehtoisen tiimi, joka jalkautuu ympäri Helsinkiä.
Kokouksen alla ehdokkaat julkaisivat esittelyvideot. Stubbin videon taustalla soi suomalaisen Sunrise Avenuen hitti Heartbreak Century. Kappalevalinta vaikuttaa harkitulta, sillä yhtye on suosittu Saksassa, jolla on kokouksen suurin äänioikeutettujen delegaatio. Kärkiehdokaskisassa äänestävistä 734 delegaatista 88 tulee Saksasta.
Omalla videollaan Weber esittelee kotikyläänsä, käy kirkossa ja jutustelee ravintolapöydän ääressä.
Weber on ennakkosuosikki, mutta Stubb on vakuuttanut katsovansa kisan loppuun asti.
– Olen suomalainen, uskon vahvasti sisuun, periksi ei anneta, Stubb sanoi STT:lle kokouksen edellä maanantaina.

Weberin kaksoisrooli ei onnistuisi?

Kärkiehdokaskisan ansiosta EPP:n kokoukseen on odotettavissa urheilujuhlan tunnelmaa. Valinta on tärkeä, sillä kärkiehdokkaasta saattaa tulla EU-komission seuraava puheenjohtaja, jos puolue pitää paikkansa parlamentin suurimpana.
EPP-kisan lisäksi saksalaisen Weberin nimi on noussut esiin myös mahdollisena uutena Baijerin valtapuolueen CSU:n puheenjohtajana.
Politico-lehdessä kuitenkin arvioitiin tiistaina, että EU-komission puheenjohtajalla ei voisi olla samaan aikaan johtovastuuta poliittisessa puolueessa. Lehti viittaa komission menettelyohjeeseen alkuvuodelta.
Weberin CSU on sisarpuolue liittokansleri Merkelin johtamalle CDU:lle. CSU koki viime kuussa Baijerin osavaltiovaaleissa karvaan vaalitappion, vaikka puolue säilytti asemansa suurimpana puolueenKilpakumppanit Stubb ja Weber kohtaavat EPP:n kokousyleisön edessä Messukeskuksen lavalla tänään illalla. Varsinainen äänestys on huomenna.
Kokous tuo kaupunkiin liudan EU-johtajia, kuten Saksan liittokanslerin Angela Merkelin, Itävallan liittokanslerin Sebastian Kurzin, Unkarin pääministerin Viktor Orbanin sekä EU-komission puheejohtajan Jean-Claude Junckerin, huippukokouksia johtavan Donald Tuskin ja brexit-neuvottelija Michel Barnierin.
EPP:n mukaan kokoukseen on tulossa yli 750 äänioikeutettua delegaattia ja tuhat muuta kokousvierasta. Lisäksi paikalle odotetaan 400:aa journalistia, 250:tä vapaaehtoista sekä 50:tä tulkkia ja kääntäjää.
EPP:hen kuuluu 77 keskustaoikeistolaista puoluetta 41 maasta. Suomesta siihen kuuluvat kokoomus ja kristillisdemokraatit.

Norsu olohuoneessa

EPP:n kokouksessa käsitellään myös muita aiheita kuin kärkiehdokasvalintaa. Iso, mutta vaiettu kysymys on Unkarin valtapuolueen Fideszin jatko ryhmittymässä. Pääministeri Orbanin johtaman Fideszin jatko EPP:ssä on noussut odotetusti teemaksi myös kärkiehdokaskamppailussa.
Weber on julkisuudessa esiintynyt sovittelijana, kun taas Stubb on puhunut suoremmin erottamisesta, jos sääntöjä ei kunnioiteta.
On kuitenkin arvioitu, että EPP pitänee kiinni puolueesta oman vaikutusvallan ja vaaliasetelmien takia. EU-vaaleihin on aikaa enää vajaa seitsemän kuukautta, minkä takia erottamishanketta tuskin käynnistetään.
Verkkolehti EUobserver on kertonut, että EPP aikoo tuoda kokouspöydälle arvoja koskevan päätöslauselman. Luonnoksen mukaan päätöslauselmassa korostetaan muun muassa oikeusvaltion, itsenäisen median, kansalaisyhteiskunnan ja vahvojen EU-instituutioiden tärkeyttä, eli niitä asioita, joita vastaan Orbanin Fidesz-puolue on toiminut.

https://twitter.com/alexstubb/status/1059542471586336769
https://twitter.com/i/status/1059528729150529536
https://www.politico.eu/article/eu-rules-would-bar-commission-hopeful-manfred-weber-from-holding-two-posts-commission-president-csu/
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/code-of-conduct-for-commissioners-2018_en_0.pdf
https://twitter.com/EPP/status/1058735551078051841
https://euobserver.com/political/143293

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti