Lounais-Häme

Kokoomuksen puheenjohtaja on ollut aina mies – Sirpa Pietikäinen MT:ssa: "Kokoomusta vaivaa tasa-arvo- ja pätevyyssokeus"

Tänään sata vuotta täyttävällä kokoomuksella on ollut historiansa aikana 20 puheenjohtajaa, jotka kaikki ovat olleet miehiä.

– Kokoomusta niin kuin monia muitakin instituutioita vaivaa tasa-arvo- ja pätevyyssokeus, kokoomuksen europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen toteaa Maaseudun Tulevaisuudessa.

– Kun nainen on vahva ja tahtova, hän on hirveän helposti hankala akka. Kun mies on vahva ja tahtova – esimerkiksi Iiro Viinanen tai Sauli Niinistö – niin kaikki huokaavat haltioituneina ’Ooh, mikä kansanjohtaja’ ja ’Oi, mikä kyky ottaa kantaa’, Pietikäinen jatkaa.

Pietikäinen toteaa, että johtajiksi pystyviä naisia kyllä riittää, mutta tapa nähdä poliitikon kyky ja tahto sukupuolittuneesti vaikeuttaa johtajaksi nousua.

 

Lue myös: Orpo kokoomuksen satavuotisjuhlassa: Kokoomus ei museoi Suomea, vaan uudistaa maata, eikä verota talouden kasvua hengiltä

 

Kaksi kokoomukseen liittyvää kirjaa julkaissut tietokirjailija Tuomi Yli-Huttula toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle, että potentiaalisia tulevaisuuden naispuheenjohtajia kokoomuksella jo on.

– Jos Elina Lepomäki on politiikassa pitempään, hän voi olla henkilö, joka sen lasikaton murtaa. Ei voi väheksyä myöskään kokoomuslaista opetusministeriä Sanni Grahn-Laasosta, Yli-Huttula toteaa.

Lepomäki oli ehdolla kokoomuksen puheenjohtajaksi vuonna 2016. Grahn-Laasonen on tällä hetkellä kokoomuksen varapuheenjohtaja.

Pietikäinen oli puolueen varapuheenjohtaja 1989–1993 ja pyrki puheenjohtajaksi vuonna 1991.

– Nainen kelpaa varapuheenjohtajaksi. Tasa-arvon katsotaan toteutuvan, jos nelihenkisessä johtajistossa mies on puheenjohtaja ja naiset varapuheenjohtajia, Pietikäinen toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic