Lounais-Häme

Kokoomuksen Timo Heinonen ja Pauli Kiuru haastavat keskustan ministeriä kaivosasiasta – "Kuka ehtii, saa pitää -periaate kaipaa uudistamista"

Kaivosasiat ovat puhuttaneet Suomessa viime viikot. Kuva Outokummun kaivoksesta Kemistä. Kuva: Arno Juutilainen

Joulusta asti kaivostoiminta on ollut yksi Suomen ykköspuheenaiheista, kun Iltalehti kertoi joulupäivänä Dragon Mining -kaivosyhtiön toiminnasta Suomessa.

Kaksi päivää myöhemmin kokoomuksen kansanedustajat Timo Heinonen Lopelta ja Pauli Kiuru Valkeakoskelta jättivät kirjallisen kysymyksen elinkeinoministeri Mika Lintilälle (kesk.) kaivostoiminnasta ja kaivoslaista.

Dragon Miningin kaivoksista keskiössä on ollut Valkeakosken Kaapelinkulman kaivos. Myös Kanta-Hämeessä on viime vuosina tehty useita kaivosvarauksia ja haettu malminetsintälupia. Esimerkiksi Kultatie Holding oy:llä on malminetsintälupa muun muassa Ypäjän Palikkalassa sekä Jokioisilla.

Erityisesti Suomessa on oltu huolissaan siitä, että ulkomaiset kaivosyhtiöt voisivat louhia maata Suomessa niin, että kunnan saamat tuotot toiminnasta jäisivät olemattomiksi. Myös vakuudet sulkemiskustannuksista on herättänyt kysymyksiä: Jos kaivostoiminta loppuu paikalla suunniteltua aiemmin, kenelle jää lasku käteen sulkemistöistä.

Lintilä vastasi Heinosen ja Kiurun kirjalliseen kysymykseen tällä viikolla todeten, että työ- ja elinkeinoministeriö sekä ympäristöministeriö ovat käynnistämässä arviointityötä nykyisen kaivoslain ja kaivostoimintaa koskevan lainsäädännön kehitystarpeista.

Lintilän mukaan kuntien vaikuttamismahdollisuudet, oikeusturvan toteutuminen sekä kansalaisvaikuttamisen mahdollisuuden varmistaminen ovat jo nykyisen kaivoslain keskeisinä tavoitteina. Verolainsäädännön valmistelu taas on valtiovarainministeriön vastuulla.

Heinosen ja Kiurun mielestä Lintilän vastaus ei ole riittävä etenkään vakuuksiin liittyen.

– Kuka ehtii, saa pitää -periaate kaipaa uudistamista. Ei voi olla niin, että Suomen maaperän rikkaudet ovat kenen tahansa käytettävissä ja vieläpä niin, että suomalaiset veronmaksajat kantavat vastuut, Heinonen toteaa.

– Kannattaa myös muistaa, että maaperän rikkaudet eivät katoa mihinkään, vaikka niitä ei hyödynnettäisi saman tien. Suomen pitää ajatella enemmän omaa etuaan. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic