Lounais-Häme

Kokoomuksen Timo Heinonen: Maakuntavaaleja pitää taas siirtää

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen: Sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ on vielä pahasti kesken.
Kokoomuksen loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen.

Toukokuulle suunniteltuja maakuntavaaleja täytyy todennäköisesti taas siirtää eteenpäin, arvioi loppilainen kansanedustaja Timo Heinonen (kok.).

Syynä on sote-paketin valiokuntakäsittelyn venyminen.

– Ehkä järkevintä on tehdä ratkaisu mahdollisimman pian. Varmasti realistinen paikka löytyy syksystä 2019.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sote-mietintöjen oli tarkoitus valmistua syyskuun loppuun mennessä. Sote-valiokunnassa istuva kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) Riihimäeltä arvioi, että valiokunnan työ on vielä ”aika pahasti kesken”.

– En aidosti osaa sanoa, kuinka kauan tässä vielä menee. Töitä on jäljellä vielä ihan reippaasti. Tässä ei nyt puhuta päivistä.

Sote-valiokunta lähettää perustuslakivaliokunnan syyniin yhtenä pakettina kolme eri mietintöä. Ne käsittelevät maakuntauudistusta, valinnanvapauslakia ja tuottajalakia.

Hallitus on vielä toistaiseksi pitänyt kiinni näkemyksestään, että maakuntavaalit järjestettäisiin samaan aikaan europarlamenttivaalien kanssa ensi toukokuun lopulla. Eduskunnan pitäisi hyväksyä sote-lait noin puoli vuotta ennen ensimmäisiä maakuntavaaleja.

– Oma arvioni on, että silmukka uudistuksen ympärillä kiristyy koko ajan. Aikataulu on jo todella tiukka, Pekonen kommentoi.

Hän myös arvelee, että tiedustelulakien käsittely hidastaa entisestään sote-kokonaisuuden käsittelyä perustuslakivaliokunnassa.

Kokoomuksen Heinosen mukaan näin ei tapahdu. Hän sanoo myös luottavansa siihen, ettei kukaan ala tahallisesti jarruttaa sote-uudistusta valiokunnissa.

Kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) pitää täysin mahdollisena, että ”mammuttimaisen valtavan” sote-paketin käsittely jatkuu vielä ensi vuoden puolella.

– Jos se nyt ylipäätään saadaan perustuslakivaliokunnasta eduskuntaan, hän lisää.

Anttila ei lähde ennustamaan, viekö hallitus sote-lait suureen saliin siinäkin tapauksessa, että se jäisi aivan hallituskauden kalkkiviivoille.

Maakuntavaaleja ja niiden aikataulua pitäisi hänestä pohdiskella vasta siinä vaiheessa, kun lait on hyväksytty. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic