Lounais-Häme

Kokoomuskin on nyt valmis kirjaamaan hoitajamitoituksen lakiin – Tehyn puheenjohtaja pyytää tarkkailemaan myös laatua

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen huomauttaa, että laadulla on myös väliä hoitajamitoitusta laskiessa. Kuva: Mauri Ratilainen

Kokoomus taipui muiden puolueiden kanssa samalla kannalle hoitajamitoituksen kirjaamisessa lakiin. Puolue on jopa valmis 0,7 hoitajaan yhtä hoidettavaa kohti, jos muut puolueet sitä haluavat.

– Me haluamme uuden vanhuspalvelulain ja haluamme, että hoitajamitoitus sinne kirjataan. Jos enemmistö haluaa, että 0,7 kirjataan sinne, niin kyllä pitää vähintään keskustella siitä, mikä oikea, todellinen hoidon tarve on, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo totesi Ylen mukaan Turussa.

Orpon mukaan vanhuspalvelulaista pitää säätää paljon nykyistä velvoittavampi. Lakiin pitää tulla kirjaukset hoidon ja hoitajien määrästä.

Niiden tulee kokoomuksen puheenjohtajan mielestä perustua todelliseen hoidon tarpeeseen. Hoitajamitoituksen nostaminen 0,7 hoitajaan nykyisestä 0,5:stä tulisi eri arvioiden mukaan maksamaan 200–300 miljoonaa euroa.

– Jos se raha päätetään tähän käyttää, niin sitten tehdään niin. Mutta haluaisin keskustella, voidaanko 300 miljoonaa käyttää laajemmin vanhuspalveluihin. Meidän pitäisi puhua, mitä voimme tehdä omaishoidon parantamiseksi ja kotihoidolle. Meillä on monia muitakin kysymyksiä, joita pitää ratkaista. Haluan, että keskustellaan asiasta laajemmin, ei pelkästään yhdestä luvusta.

Petteri Orpo on aiemmin sanonut, että hän ei kannata velvoittavaa hoitajamitoitusta lakiin. Hän on todennut, että vanhuspalveluiden ongelmat eivät ratkea sillä, että lakiin kirjataan jokin desimaali.

Orpo kirjoittaa MTV:n blogissaan, että kokoomus ehdottaa lakiin myös tiukempia seuraamuksia laiminlyönneistä vanhustenhoidossa.

Tehyn Rytkönen: Laskelmaan otettava mukaan vain hoitajat

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestö Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo Lännen Medialle olevansa tyytyväinen siihen, että hoitajamitoitusta kaavaillaan lakiin. Hän haluaa kuitenkin, että hallitus kiinnittää huomiota myös laatuun.

– Kirjoitinkin tuossa Twitterissä, että ei muuta kuin hallitus hihoja käärimään vaan ja tekemään. Itse lukuun Tehyllä ei ole kantaa nuijittuna, mutta toivon, että laskentatapaa tarkastellaan huolellisesti. Haluamme, että laskelmaan otetaan mukaan vain ne, jotka tekevät välitöntä hoitotyötä, eli ei esimerkiksi avustavia töitä tekeviä, vaan nimenomaan hoitajat, Rytkönen sanoo.

– Lakiin on syytä saada kirjattua vaatimus myös laadusta, sillä esimerkiksi saattohoitotilanteet vaativat aivan omanlaistaan valmiutta, hän lisää.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer ry:n puheenjohtaja Silja Paavola näkee, että kokoomuksen kannan myötä hallituksen on mahdollista saada hoitajamitoitus kirjattua lakiin. Hän uskoo, että valtiovarainministeriöllä on jo käsitys siitä, mitä muutos maksaa.

– Meidän laskelmiemme mukaan lisähenkilöiden hinta on 260 miljoonaa euroa. Kun ajatellaan, että viiden vuoden aikana vanhustenhoidosta on leikattu yli 2,5 miljardia, tällä voisimme hiukan palauttaa summaa takaisin, Silja Paavola sanoo.

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic