Lounais-Häme Forssa

Kokopääkipsin takaa löytyy tuttuja nimiä Forssan rap-skenestä – “Tämä ei ole sivuprojekti tai avuton bändikokeilu”

Kokopääkipsi kritisoi kritisoimista, ja välittää tulevalla albumillaan kasvutarinan.
Teemu Tavén (vas.), Jussi Vainikainen ja Janne Mäkinen muodostavat Kokopääkipsin.
Teemu Tavén (vas.), Jussi Vainikainen ja Janne Mäkinen muodostavat Kokopääkipsin. Kuva. Lassi Puhtimäki

“Tämä ei ole sivuprojekti tai avuton bändikokeilu. Kokopääkipsi on ikuista”, kuvailee uusi forssalaisbändi toimintaansa.

Kokopääkipsin takaa löytyy kolme pitkälti rap-musiikin parissa aiemmin toiminutta konkaria. Ryhmän päävokalisti on Jussi Vainikainen, joka tunnetaan hip-hop-piireissä artistinimellä Pono. Jack-Henry Jr. eli Teemu Tavén vastaa sävellyspuolesta ja taitaa soittimen kuin soittimen, ja bändin DJ:nä vaikuttaa Janne Mäkinen eli Lazy-Jay.

Mikä on Kokopääkipsin taustatarina?

Teemu: Kokopääkipsi sai alkunsa eräänä syksyisenä lauantai-iltana vuonna 2018. Kaipasimme terapiaa tyhjiöön, jota sieluksikin kutsutaan. Jussi oli pukenut kasvoilleen eheyttävän kasvonaamion, joka minusta näytti enemmän kokopääkipsiltä, eikä täten mitenkään terveeltä. Lähes samassa hetkessä keksimme yhdeksän biisin nimeä, joista oli tuleva ensimmäinen lp:mme.

Kuinka pitkä historia teillä on musiikin parista?

Jussi: Me ollaan Teemun kanssa tehty musiikkia yhdessä jo 2000-luvun alkupuolelta saakka. Teemu on tosiaan tuottanut suuren osan Ponon biiseistä ja ollut keikoillakin tuplaamassa. Kokopääkipsi eroaa kuitenkin täysin Ponon materiaalista niin tuotantotavoiltaan kuin musiikiltaankin. DJ Lazy-Jay eli Mäkisen Janne on bändimme kolmas jäsen. Häntä ei ole tosin vielä kertaakaan treeniksellä näkynyt. Ilmeisesti oikeat työt ovat vieneet mennessään, mutta näin saattaa joskus käydä.

Onko Pono tauolla vai vallan kuopattu?

Jussi: Ponoa ei missään nimessä ole kuopattu, eikä se varsinaisesti tauollakaan ole. Pono artistina on hyvin lähellä oikeaa minääni, joskus tuntuu oikeastaan, että se on se minä ja Jussi on hahmo.

Viimeisin singlenne Tervetuloa Kelaan julkaistiin vuodenvaihteessa videon kera. Mistä biisi kertoo?

Teemu: Tervetuloa Kelaan on suhteellisen punk biisi, jossa kritisoidaan kritisoimista. Somessa nillitys on saavuttanut sellaiset sfäärit, että mielipidettä ja faktaa pidetään samana asiana.

Jussi: Tuntuu, että ihmiset twiittaa kintaalla. Kauhea määrä kirjaimia ja perässä huutomerkki.

 


”Biisit ovat saaneet yllättävän hyvin huomiota eri medioissa ja julkaistut kappaleet ovat saaneet myös mukavasti radiosoittoja, mikä on näin alkutaipaleella varsin imartelevaa.”


 

 

Milloin albumi ilmestyy ja mitä nimeä se kantaa? Miten kuvailisitte kokonaisuutta?

Jussi: Ollaan tiputettu biisejä sinkkumuotoisesti ulos, mutta albumi kokonaisuudessaan ilmestyy myöhemmin keväällä, ja se kantaa nimeä K.O.I. Biisejä levyllä tulee olemaan yhdeksän kappaletta, ja se on ollut jo tovin valmis. Albumin teema on eräänlainen kasvutarina.

Teemu: Juuri tuo teemallisuus teki albumista ehjän, vaikka musiikkityylit kimpoilevat huomattavasti.

Kuulin, että musiikkianne on soitettu ainakin YleX:llä.

Teemu: Biisit ovat saaneet yllättävän hyvin huomiota eri medioissa ja julkaistut kappaleet ovat saaneet myös mukavasti radiosoittoja, mikä on näin alkutaipaleella varsin imartelevaa.

Teillä on levyjulkkarit Pub Hukassa 8. helmikuuta. Millainen ilta on luvassa?

Teemu: Luvassa on mielenkiintoinen ilta. Lavalla on minun, Jussin ja Jannen lisäksi Jyrki Iivanainen vierailevana tähtenä rummuissa. Tulemme käyttämään muutenkin liveinstrumentteja tällä keikalla normaalia enemmän.

Jussi: Tulee ihan blast ilta! Meillä on tosi viimeistelty keikkasetuppi soittimineen ja levareineen. Soundi ja valot tulee olemaan myös very nice. Lisäksi meitä ennen lavalla nähdään helsinkiläinen pitkän linjan artisti Henri Noire, joka on täysin omantakeisella tyylillään myös tsekkaamisen arvoinen.

 

Kokopääkipsin levyjulkkarit (+ Henri Noire), la 8.2. klo 22-, Pub Hukka (Kauppakatu 2, Forssa), liput 7 e.

Kokopääkipsi

Kokopääkipsin takaa löytyy Jussi Vainikainen, Teemu Tavén ja Janne Mäkinen.

Julkaissut biisit: Minä soitan (harva diggaa), K.O.I, ja Tervetuloa Kelaan

Seuraava single ilmestyy 31. tammikuuta.

Yhdeksän raidan LP tulee kokonaisuudessaan ulos keväällä.

facebook.com/kokopaakipsi

 

Juttu on julkaistu Seutu-Sanomissa 29.1.2020. 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti