Lounais-Häme Ypäjä

Musiikkia manserockin ystävien korville: Ypäjän Musiikkiteatteri palaa ensi kesänä vuoteen 85

Kotimaiseen hittimusikaaliin voi hakeutua mukaan lauantain casting-tilaisuudessa.
Kartanon koulussa järjestetään lauantaina casting-tilaisuus, jossa etsitään tekijöitä Vuonna 85 -musikaaliin. Viime vuoden castingissa Minna Rautiainen ja Maria Eklund saivat huomata, että heittäytymistaidoista on hyötyä. Improvisaatioharjoituksia on tälläkin kertaa luvassa. Kuva: Tapio Tuomela
Kartanon koulussa järjestetään lauantaina casting-tilaisuus, jossa etsitään tekijöitä Vuonna 85 -musikaaliin. Viime vuoden castingissa Minna Rautiainen ja Maria Eklund saivat huomata, että heittäytymistaidoista on hyötyä. Improvisaatioharjoituksia on tälläkin kertaa luvassa. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän Musiikkiteatteri esittää ensi kesänä rouhean suomirock-musikaalin Vuonna 85.

– Päädyimme teokseen aasinsillan kautta, koska Musiikkiteatteri on perustettu 1985, teatteriyhdistyksen varapuheenjohtaja Virpi Seppänen kertoo.

Rockmusikaali on raikas valinta Musiikkiteatterille, joka on aiemmin esittänyt pääasiassa Sound of musicin ja Titanicin kaltaisia musikaaleja, oopperoita, operetteja ja laulunäytelmiä.

– Yleisö on pyytänyt, että tekisimme välillä jotakin kevyttä ja hauskaa.

Seppänen uskoo, että manserock Eppujen, Juicen ja Popedan johdolla vetoaa katsojiin. Kotimainen käsikirjoitus antaa myös ulkomaisia teoksia vapaammat kädet omannäköisen sovituksen tekemiseen.

Vuonna 85:n Kuopio-remixissä esimerkiksi jääkiekko vaihtui jalkapalloksi.

– Me sisällytämme musikaaliin varmaan joitakin viittauksia musiikkiteatterin aikaisempaan toimintaan.

 

Oma rima on yleensä korkein

Vuonna 85:n valintaa puolsivat myös sen monipuoliset roolit.

– Näytelmä on jo herättänyt kiinnostusta. Positiivisella mielellä odotan lauantaita, Seppänen kertoo.

Lauantaina Kartanon koulussa järjestetään kello 12 casting-tilaisuus, johon Seppänen kannustaa kaikkia kiinnostuneita saapumaan rohkeasti paikalle.

– Ihmisellä itsellään rima on yleensä korkeimmalla. Moni yllättää, mitä kaikkea he osaavat ja pystyvät, kun he vaan uskaltavat kertoa, näyttää tai ehdottaa.

Musikaalin työryhmän muodostavat tutut tekijät: ohjaaja Tuomo Salmela, koreografi Iiris Salmela, puvustaja Piritta Kämi-Conway ja musiikista vastaava Kari Mäkiranta.

– Yleensä ensimmäiset yhteisharjoitukset pidetään tammikuussa. On hauska seurata, millaiseksi näytelmä kulloinkin muotoutuu.

 

Tulossa tuuliseinä ja parannuksia äänentoistoon

Näyttelijöiden lisäksi musikaaliin tarvitaan vapaaehtoisia muun muassa kahvioon, äänentoistoon ja puvustuksen avuksi.

Viime kesänä West Side Storyn, Katto Kassisen ja Paavo 1,5:n ympärille rakennettu 31 näytöksen musiikkiteatterifestivaali oli vapaaehtoisille raskas, mutta Seppäsen mukaan kokeilunarvoinen.

– Varsinkin Katto Kassisesta ja Paavosta saimme paljon positiivista palautetta. Jakso oli lyhyt, joten osalta esitykset saattoivat mennä ohi.

Uusi katettu katsomo sai paljon kehuja, mutta myös kritiikkiä tuulisuudesta. Seppänen lupaa, että asia korjataan tuuliseinällä ja myös äänentoistoa parannetaan.

Realistinen katsojatavoite ensi kesäksi on noin 7 000 kävijää, mihin myös viime kesänä yllettiin yhteensä kolmella teoksella.

– Kilpailu teattereiden kesken on kova, mutta me luotamme Ypäjän Musiikkiteatterin tyyliin. Tavoitteet ja tason pyrimme pitämään aina hyvänä, oli teos mikä tahansa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic