Lounais-Häme Lounais-Häme

Kolea sää koetteli heinäkuussa: Jokioisilla satoi hurjat 134,5 millimetriä ja keskilämpötila valahti

Heinäkuu ei säiltään suosinut kesälomalaisia Lounais-Hämeessä. Vain joka kolmas päivä oli kesäinen ja sateeton.
Sadepilvet kulkivat taajaan Lounais-Hämeen yli heinäkuussa. Kuva: Ville Mäkilä
Sadepilvet kulkivat taajaan Lounais-Hämeen yli heinäkuussa. Kuva: Ville Mäkilä

Pitkän ajan säätilastojen mukaan heinäkuun pitäisi olla yleisesti paras kesälomakuukausi Suomessa. Tämä vuosi muodostaa poikkeuksen. Lounais-Hämeessä sai värjötellä ja pitää sadetta.

Päättyneenä heinäkuuna satoi Jokioisten observatorion mittausten mukaan 134,5 millimetriä vettä, kun heinäkuun sademäärä Jokioisilla on keskimäärin 72 millimetriä. Vettä kertyi siis lähes tuplaten tavallisesta.

Tämän vuoden heinäkuu oli seitsemänneksi sateisin Jokioisten observatorion 62-vuotisessa mittaushistoriassa. Märin heinäkuu oli vuonna 1970, jolloin taivaalta tuli vettä 164,3 millimetriä.

Sadepäiviä oli viime heinäkuussa Jokioisilla peräti 21. Sateettomia oli 10. Yli 20 asteen poutaisia kesäpäiviä oli heinäkuussa samaiset kymmenen päivää.

– Joka kolmas päivä oli siis kesäinen. Sekin on vähän valju lukema heinäkuulle, sanoo meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Keskilämpötilakin jäi Jokioisilla heinäkuussa 14,9 asteeseen, mikä on vajaat kaksi astetta tavallista kylmempi. Lukema on 13. viilein observatorion mittaushistoriassa, mutta Tuovinen arvioi kalseita heinäkuita olevan paljon kymmenyksien päässä tästä alaspäin.

– Isoja eroja ei ole, koska pienin keskilämpötila on vuoden 1965 heinäkuulta. Se on 13,2 astetta.

Seudulla ei sentään koettu heinäkuussa hallaöitä.

25 asteen helleraja rikkoutui Jokioisilla heinäkuussa vain kahdesti. Tosin useana heinäkuuna ei ole ollut lainkaan hellepäiviä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic