Kolmaskin hallitustunnustelija joutui heittämään pyyhkeen kehään Ruotsissa - ruotsidemokraattien Åkesson ehdottaa jo uusia vaaleja

Tukholma
22.11.2018, 13:31

Ulkomaat

Ruotsissa keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf ei ole löytänyt ratkaisua hallituksen muodostamiseksi. Lööf ilmoittaa luopuvansa hallitustunnustelijan tehtävästä, johon hänet nimitettiin viikko sitten.
Lööf tapasi aamupäivällä valtiopäivien puhemiehen Andreas Norlénin, jonka tehtävänä on nyt päättää seuraavista askelista yrityksissä hallituspohjan löytämiseksi.
Lööfin mukaan keskusteluissa kuuden puolueen kesken oli löytynyt paljon yhteistä asiakysymyksissä. Hallituksen kokoonpanossa ja pääministerikysymyksessä erimielisyydet ovat kuitenkin liian suuria.
Lööfin mukaan on käynyt selväksi, että maltillinen kokoomus ja sosiaalidemokraatit haluavat hyväksyä pääministerin vain omista riveistään. Lööf valitti sitä, etteivät puolueet voi edes äänestää tyhjää sen sijaan että vastustavat äänestyksessä toisen osapuolen pääministeriehdokasta.
– Epäselvässä parlamentaarisessa tilanteessa jommankumman puolen täytyisi sietää toista, että hallituskysymykseen löytyisi ratkaisu. Nykyisessä tilanteessa siihen ei ole edellytyksiä, Lööf kertoi.
Hän kertoi neuvotelleensa hallitusmahdollisuuksista ja erilaisista tukikuvioista neljän porvaripuolueen sekä sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen kanssa. Vasemmistopuolue ja ruotsidemokraatit eivät olleet mukana tunnusteluissa.

”Nykyisen kaltaiset tunnustelut eivät johda mihinkään”

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimme Åkessonin mukaan nyt on selvää, etteivät nykyisen kaltaiset hallitustunnustelut johda mihinkään. Hän sanoo Expressen-lehdelle, että ruotsidemokraatit täytyy ottaa mukaan neuvotteluihin tai valtiopäivien puhemiehen pitää määrätä mahdollisimman pian uudet vaalit.
Ruotsi on ollut ilman hallitusta 9. syyskuuta pidetyistä vaaleista alkaen.
Ennen Lööfiä hallituksen muodostamista ovat tuloksetta tunnustelleen sekä kokoomuksen johtaja Ulf Kristersson että sosiaalidemokraattien johtaja Stefan Löfven. Kerran on myös äänestetty pääministeristä, mutta kokoomuksen Kristersson hävisi äänestyksen.
Ruotsin valtiopäivien puhemies Andreas Norlén kertoo huomenna, miten jatketaan yrityksiä uuden hallituksen muodostamiseksi. Norlén aikoo keskustella sitä ennen puhelimitse kaikkien puolueiden puheenjohtajien kanssa.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/annie-loof-lamnar-sonderingsbesked/

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic