Lounais-Häme

Kolmaskymmenes kerta toden sanoo

Hiihto

Ypäjä

Jari Lintukangas on lauantaina rankan urakan edessä. Hän starttaa Lahden hiihtostadionilta aamukahdeksalta 30. Finlandia-hiihtoonsa, joka on Suomen juhlavuoden kunniaksi tavallista pidempi.

Suomen täyttäessä sata vuotta, Finlandiassakin suksitaan sata kilometriä. Ja tietysti perinteisellä tyylillä.

Tarjolla olisi ollut myös 32 kilometrin ja 50 kilometrin matkat, mutta Lintukangas halusi vähäisistä harjoittelukilometreistään huolimatta mukaan sataselle.

– Tämä on ainutkertainen tilaisuus. Ensimmäinen ja viimeinen kerta, kun Finlandiassa hiihdetään sata kilometriä.

Sata kilometriä on pitkä matka suksilla. Lintukankaalla on kosolti kokemusta, mutta harjoittelu on jäänyt tilanpyörittämisen ja kehnojen kelien takia vähälle. Takana on tämän talven lumilta tasan 56 hiihtokilometriä.

– Maltilla täytyy lähteä liikkeelle, niin että saa pienen lämmön päälle, Lintukangas suunnittelee.

Finlandia-hiihdon sadan kilometrin kisa hiihdetään kolmena 33 kilometrin lenkkinä. Reitti kulkee Lahden hiihtostadionilta Tapanilaan, josta suunnataan Hollolan puolelle Messilään. Sieltä jatketaan edelleen Hälvälään, josta matka kääntyy Heinsuolle. Heinsuolta palataan Tapanilan kautta urheilukeskukseen.

Kaikki tämä kierretään satasella kolmesti.

– Ensimmäinen kierros on mentävä tunnustellen. Hötkyillä ei parane yhtään, sanoo Lintukangas, joka aikoo avata urut vasta viimeisellä kierroksella.

Lintukangas on hiihtänyt Finlandiaa vuodesta 1987 lähtien. Naapuri Niinimäen Matti houkutteli innokasta nuorta miestä matkaan jo vuotta aiemmin, mutta kisa piti jättää väliin, koska silloin mukaan kelpuutettiin vain 18 vuotta täyttäneet.

Vuodesta -87 Lintukangas on ollut mukana, eikä matka ole jäänyt ikinä kesken. Ypäjäläinen ehti hiihtää Finlandian jo silloin, kun hiihto kulki alkuperäistä 75 kilometrin reittiä Hämeenlinnasta Lahteen.

Finlandiassa on parhaimmillaan ollut yli 13 000 hiihtäjää. Takavuosina Ypäjältäkin oli paljon lähtijöitä.

– Aikoinaan Ypäjältä lähti Finlandia-hiihtoon linja-autollinen väkeä, täällä oli tosi aktiivinen porukka, muistelee Lintukangas, joka jo 15. Finlandiansa jälkeen sai järjestäjiltä hiihtoneuvos-tittelin.

Lintukangas on myös ahkera juoksija. Takana on peräti 127 maratonia. Aiemmin hän ehti harjoitellakin, mutta nykyään pääosa kilometreistä tulee maratonkisoista ja Forssan Puistojuoksuista.

– Lehmät vievät ajan, maitotilallinen sanoo.

Harrastus auttaa jaksamaan fysiikkaa vaativassa työssä. Kilpailuissa ja kisareissuilla näkee tuttuja, samanhenkisiä liikkujia, joiden kanssa on kiva vaihtaa kuulumisia.

Lintukangas on toteuttanut nuoruutensa unelmat juoksemalla Honolulun maratonin Havaijilla ja Hamiltonin maratonin Uudessa-Seelannissa. Lähempänä suosikkikilpailuja ovat Tukholman maraton, Kuopion maraton ja Rautaveden maraton Sastamalassa.

– Niin kauan kierrän kisoja kuin kuntoa riittää.

 

Suomi 100 vuotta, Finlandia-hiihto 100 kilometriä
Finlandia-hiihtoa suunniteltiin jo vuonna 1973 Hämeenlinnan ja Hyvinkään välille. Lumettomuus peruutti tapahtuman.Ensimmäinen Finlandia hiihdettiin 1974. 75 kilometrin reitti kulki Hämeenlinnasta Lammin kautta Lahteen.1984 tapahtuma pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan, kun hiihtäjiä oli yli 13 000.Heikkojen lumiolojen vuoksi hiihto on siirretty pysyvästi reitille Lahti-Hollola-Lahti.Vapaan kisa tullut perinteisen ohelle.15 kertaa pitkän Finlandian hiihtäneitä kutsutaan hiihtoneuvoksiksi, kaikki kisat kiertäneitä ikineuvoksiksi.Huomenna lauantaina suksitaan perinteisen kisa, sunnuntaina vapaan kisa.Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi Finlandia-hiihdossa sadan kilometrin perinteisen tyylin kilpailu.Ajankohta tänä vuotta tavallista aikaisempi Lahden MM-hiihtojen takia.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti