Lounais-Häme Forssa

Kolme tarinaa paluumuutosta: "Kauppareissuilla ei välttämättä näkynyt yhtään tuttua ihmistä"

Tyykikylään takaisin, mutta miksi ihmeessä?
22-vuotiaan Viljami Haaviston mielestä Forssa kaipaa vain muutamaa asiaa: lisää yhteisöllisyyttä, kahviloiden pidempiä aukioloaikoja ja junayhteyksiä muualle. KUVAT: Lassi Puhtimäki

– Ei ihan kuvauksellisin vuodenaika, Viljami Haavisto miettii katsellessaan harmaata taivasta Loimijoen yllä.

– Espanjalainen ystäväni soitti juuri kotiin vanhemmilleen ja kertoi, ettei ole nähnyt aurinkoa kahteen viikkoon. Vanhemmat luulivat hänen vitsailevan.

Haavisto, 22-vuotias syntyperäinen forssalainen ja melko tuore KD Nuorten pääsihteeri teki lokakuussa täyskäännöksen. Asuttuaan Helsingissä kolme vuotta hän päätti, että elo pääkaupungissa saa riittää.

– Nyt kun on nähnyt Helsinkiä ja puhunut muiden kanssa siitä, niin Forssa on kuitenkin aika turvallinen. Vaikka on vähän klisee sanoa, että pikkukaupunki on hyvä paikka kasvaa, niin oma kokemus silti alleviivaa sitä.

 

Paljon syitä paluuseen

Kolme vuotta sitten Haavisto aloitti Helsingin yliopistossa teologian opinnot ja lisäsi niihin myöhemmin estetiikan. Nopeasti alkoivat myös työt kristillisdemokraattien kanssa ja opiskelijalehti Kyyhkysen päätoimittajana. Pääkaupungista ei vain löytynyt sitä tärkeää tunnetta, että se olisi mukava paikka asua.

– Kauppareissuilla ei välttämättä näkynyt yhtään tuttua ihmistä. Ilmapiirissä oli alati läsnä kiire ja suorittamisen tarve.

Forssassa oli yhä se oma elinpiiri: tyttöystävä, vanhemmat ja sisko, joka sai puoli vuotta sitten lapsen. Läheltä löytyvät myös virkistävät viheralueet ja paljon tuttuja. Kun toimeentulo työkuvioista alkoi olla varma, Haavisto teki päätöksensä. Hän muutti takaisin Forssaan.

– Tunnen täällä oloni paljon kotoisammaksi. Sain muutosta juuri sen mitä kaipasin: minun on hyvä olla.

 

Kiskot voisivat muuttaa kaupungin suunnan

Helsingistä muutossa ei tarvinnut kokonaan kuitenkaan luopua: Haavisto käy siellä yhä kolme kertaa viikossa töissä. Kummastakin kaupungista saa näin parhaat puolet: toisesta aktiivisen työn, toisesta rauhan tyyssijan.

Luulisi, että pitkä työmatka hankaloittaa elämää, mutta päinvastoin: se on tuonut lisää tehokkuutta.

– Jos olen vaikka kokouksessa ja Helsingistä lähtee pian bussi Forssaan, sanon, että nyt täytyisi pistää vauhtia keskusteluun. Silloin lopetetaan pelkkä kahvinjuonti ja turhien löpinä. Aletaan taas puhua asiaa.

Matka bussilla pääkaupunkiin ja takaisin kestää yhteensä neljä tuntia, mutta Haavisto matkaa sen mielellään.

– Forssa on huomioinut työmatkalaiset hyvin. Matkahuollolla on Forssa-Helsinki-työmatkalippu, josta kaupunki maksaa osan työmatkalaisia tukien.

Matkalaisia on kuitenkin paljon: bussilinja on aamuisin ja iltaisin täynnä. Siksi Haavisto kaipaa Forssan liikenneyhteyksiin yhtä asiaa.

– Todella suuri asia, mikä voisi muuttaa kaiken, olisi rautatie. Tämä voisi olla ihan eri kaupunki silloin.

 

”Kaupunki hiljenee niin kauhean aikaisin”

Erotuksena Helsingissä asuu yli 645 000 ihmistä, Forssassa 17 000. Mistä asioista Forssa voisi isommassa kaupungissa Haaviston mielestä ottaa koppia?

– Nuorten harrastusmahdollisuudet ovat totta kai pääkaupungissa moninkertaiset. Ei niitä tarvitse olla laidasta laitaan täälläkään, mutta jos olisi perusjuttuja: nuorille kulttuuritiloja ja bänditreenikämppiä. Helsingissä vaikka käyttäjiä on paljon, niin tiloja myös löytyy.

Kaamosaikana myös suuren kaupungin rikasta kulttuurielämää tulee ikävä. Haavisto katsoo, että Forssasta uupuvat viihtyisät, pitkään ovensa auki pitävät kahvilat, joissa voisi istua ystävien kanssa iltaa.

– Sellaiset loisivat yhteisöllisyyttä, mitä Forssassa rakastan. Kaupunki hiljenee niin kauhean aikaisin.

Nuoren ihmisen muuttoa takaisin kotikylään on myös kummaksuttu paljon. Miksi palata Forssaan, varsinkin jos on saanut tilaisuuden asua paikassa, jossa on ja tapahtuu paljon enemmän?

– Itse tunnen saman ikäisiä ihmisiä, jotka ovat halunneet palata heti kun on tullut mahdollisuus. He ovat tarttuneet siihen, koska ovat kokeneet tämän paljon mukavammaksi paikaksi asua ja olla.

– Ei se ole mitenkään harvinaista, eikä tästä kaupungista pitäisi tuntea alemmuuden tunnetta, päinvastoin. FL

Juttu on julkaistu Forssan Lehdessä ensimmäisen kerran 24.11.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti