Lounais-Häme Jokioinen

Kolme tärppiä Höyryfestareilta – Tutustu ainakin näihin, ja tunnet historiaa paremmin

Vielä sunnuntaina pääsee matkustamaan Jokioisten ja Humppilan välillä Neuvostoliiton entisessä ravintolavaunussa. Museorautatieyhdistyksen puheenjohtajan Marko Laineen mukaan lähes kaikki on vaunussa siten kuin 1980-luvulla. Kuva: Lassi Puhtimäki
Vielä sunnuntaina pääsee matkustamaan Jokioisten ja Humppilan välillä Neuvostoliiton entisessä ravintolavaunussa. Museorautatieyhdistyksen puheenjohtajan Marko Laineen mukaan lähes kaikki on vaunussa siten kuin 1980-luvulla. Kuva: Lassi Puhtimäki

1. Lokomobiilit korvasivat hevoset

Mikä tämä on? Mitä tällä tehdään? Mihin tuota osaa tarvitaan?

Tällaisiin kysymyksiin karkkilalainen Seppo Brofeldt vastailee Minkiön Höyryfestivaalilla. Hän on tuonut festareille näytille vuoden 1911 lokomobiilin, joka on toiminut aikoinaan todennäköisesti puimakoneen tai pienen tehtaan energiantuottajana.

Lokomobiili on monille nykykoneisiin tottuneille täysin vieras laite. Festareilla pääsee näkemään, miten koneen mekaniikka käytännössä toimii.

Brofeldtin lokomobiilin säiliöön mahtuu 700 litraa vettä. Vesi kuumennetaan kiehuvaksi puilla. koneen perällä sijaitsevaan pesään pitää lisätä puita 15–20 minuutin välein, jotta vesi pysyy kiehuvana. Kiehuvasta vedestä nousee laitteen sisään höyryä, joka aiheuttaa painetta. Paine saa koneen kaksi mäntää liikkeelle. Männät tuottavat energiaa, joka voidaan siirtää hihnojen kautta toiseen laitteeseen, kuten puimakoneeseen.

Brofeldtin oranssi Kolumbia on näytillä Höyryfestifaalilla nyt ensimmäistä kertaa. Vaikka lokomobiilissa on vain seitsemän hevosvoimaa, se on tavallisella maatilalla korvannut monta hevosta ja nopeuttanut esimerkiksi puinteja.

2. Öljy muutti energiantuotannon

Höyryfestivaaleilla pääse tutustumaan myös nykyaikaisten polttomoottoreiden esi-isiin.

Pirkkalaisen Otto Ruoholan bensalla toimiva maamoottori vuodelta 1914 onkin huvittava ilmestys, jos on aiemmin nähnyt moottoreita vain nykyauton konepellin alla.

Vanhan maamoottorin kiinnostava yksityiskohta on sen tapa jäähdyttää itseään. Jäähdytysvesi nousee välillä pumpun voimalla ulos moottorista ja valuu verkkoa pitkin takaisin moottoriin. Valuva vesi jäähtyy ilmassa, ja palatessaan jäähdyttää moottoria.

– Ilman tällaista mekaniikkaa moottori leikkaisi kiinni, Ruohola kertoo.

Siinä missä lokomobiilit korvasivat hevoset, maamoottorit korvasivat lokomobiilit. Ne osaltaan siirsivät yhteiskunnan aikakauteen, jossa alettiin käyttää uusiutumattomia luonnonvaroja. Yleisesti maamoottorit tulivat Suomessa käyttöön 1900-luvun alkuvuosikymmeninä, mutta festareilla näytillä oleva moottori on harvinaisen vanha.

– Kiehtovaa on se, että moottori toimii yhä. Se toimii niin pitkään, kun sitä vain jaksaa huoltaa, moottorin omistaja sanoo.

Ruoholan maamoottorissa on neljä hevosvoimaa, joten sillä on voitu käyttää pärehöylää, klapisirkkeliä tai betonimyllyä.

3. Paluu Neuvostoliittoon

Haluaisitko kurkata, miltä näytti sosialistinen Neuvostoliitto?

Hyppää junanvaunuun, joka on valmistettu vuonna 1985 Ukrainan sosialistisessa neuvostotasavallassa.

Museorautatieyhdistyksen omistama vaunu on yhä neuvostoajan loistossa verhoja myöten, ja se liikennöi poikkeuksellisesti tämän viikonlopun ajan Humppilan ja Jokioisten välillä.

Vaunussa toimi ravintola, joka jätettiin turvetuotantoalueelle työntekijöiden ruokailuja varten. Ravintolassa on yhä tiski, pöydät, tuolit, lavuaari tiskiharjoineen ja sähkötön jääkaappi.

Jääkaapin toimintaperiaate on varsin kiinnostava. Vaunun ulkopuolella olevasta luukusta kaadettiin suureen säiliöön paljon jääpaloja. Jääpalat viilensivät säiliön keskellä olevaa tilaa, johon ruokatarvikkeet laitettiin.

Vaikka vaunu on rakennettu vasta 1980-luvulla, vastaavanlaisia on tehty jo vuosikymmeniä aiemmin.

Matkustajille tiedoksi, että vaunun karu tunnelma poikkeaa muista höyryjunan vaunuista, joiden henkeä voi kuvata maalaisromanttiseksi. FL

Höyryfestivaali jatkuu sunnuntaina Minkiön asemalla kello 10.30–17. Varjopaikat ja sadetin tarjoavat helteeseen viilennystä.

Fingerpori

comic

Uusimmat