Lounais-Häme

Kolumbia aloittaa uudelleen kokaviljelmien tuhoamisen myrkkylennoilla

Bogota
27.06.2018, 02:41

Ulkomaat

Kolumbia on päättänyt alkaa jälleen tuhota kokaviljelmiä ruiskuttamalla kokapelloille kasvimyrkkyä ilmasta. Väistyvä presidentti Juan Manuel Santos kertoo, että terveys- ja ympäristöministeriö on antanut luvan myrkkylentojen jatkamiseen drooneilla.
Myrkyn ruiskuttaminen lentokoneesta lopetettiin vuonna 2015, koska sen pelättiin vaarantavan ihmisten terveyden. Yhdysvallat on kuitenkin painostanut Kolumbiaa jatkamaan myrkkylentoja, sillä kokan tuotanto maassa on kasvanut lentojen lopettamisen jälkeen.
Santosin mukaan lennot ovat nyt aiempaa turvallisempia, sillä niissä käytetty myrkkyliuos on puolet miedompaa kuin ennen ja droonien ansiosta lentoja pystytään tekemään lähempänä maan pintaa.

Suomessakin tuttu myrkky

Kolumbian käyttämää kasvimyrkkyä glyfosaattia on Suomessakin myynnissä Roundup-nimellä. Tutkimustulokset aineen syöpäriskistä ovat olleet ristiriitaisia, joten EU on harkinnut aineen kieltämistä mutta päätyi viime marraskuussa jatkamaan sen myyntilupaa viidellä vuodella.
Kolumbia on maailman suurin kokaiinin tuottajamaa. Yhdysvaltojen huumeviranomaisten mukaan kokapeltojen pinta-ala Kolumbiassa on kasvanut ennätyssuureksi ja kokaiinin tuotanto lisääntynyt 19 prosenttia.
Kun Kolumbia vuonna 2015 lopetti kasvimyrkyn ruiskuttamisen ilmasta, se oli maailman viimeinen maa, jossa ruiskutuslentoja vielä tehtiin. Tuolloin maan perustuslakituomioistuin linjasi, että myrkytyslennot ovat ihmisten terveydelle vaarallisia.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic