Lounais-Häme

Kolumni: Toiveissa nopea kuolema ennen vaippoja – Tuskin vanhuksilla säästäminen tähän loppuu

Kuva: Jarno Pellinen

Eutanasia tai nopea luonnollinen kuolema ennen vaippoihin ja hoitokotiin joutumista. Sitä toivovat maakuntalehden lukijat kommenteissaan – itselleen.

Herätys päättäjät! Kun suomalaisäänestäjät alkavat toivoa ennenaikaista kuolemaa, on syytä havahtua. Vaalit lähestyvät ja tavoitteena on saada heidät uurnille, ei uurnaan.

Tällä hetkellä se vain valitettavasti näyttää siltä, että juuri sitä päättäjät toivovat. Ainakin sen jälkeen kun suomalaiset jäävät eläkkeelle.

Pikaista ihmiselon päättymistä heille, sillä ikääntyminen maksaa. Vanhukset tulevat Suomelle aivan liian kalliiksi.

 

Mutta miksi tästä nousi niin suuri kohu juuri nyt?

Tilanne kotihoidossa ja laitoshoidossa on ollut tiedossa pitkään, vuosikausia. Liittojen edustajat tiedottivat haamuhoitajista ja hoitajavajeesta viimeksi marraskuussa, ja tutkimukset ovat kertoneet vanhustenhoidon karusta todellisuudesta jo luvattoman kauan.

Ongelmia on niin julkisella puolella kuin yksityisissä hoivakodeissa.

Mitään ei ole kuitenkaan tehty, harva on ollut kiinnostunut.

Ennen kuin viime viikolla, kun valvova viranomainen Valvira päätti vihdoin tarttua vanhustenhoidon epäkohtiin ja sulki yhden yksityisistä hoitolaitoksista.

Ehkä vaalien läheisyys vaikutti, ehkä tilanteelle ei kerta kaikkiaan voinut enää ummistaa silmiään.

Valviran teko räjäytti joka tapauksessa kohun ilmaan, ja vanhustenhoidon puutteet nousivat kaikkien huulille.

Jokainen puolue haluaa nyt tavalla tai toisella parantaa vanhusten tilannetta. Aika näyttää, jäävätkö puheet pelkiksi vaalipuheiksi. Teot ratkaisee kuitenkin raha.

 

Onko säästämisessä tullut nyt kipuraja vastaan? Tuskin.

Edellinen hallitus aloitti sen, mitä nykyinen jatkaa ja todennäköisesti tulevakin. Sosiaali- ja terveyspalveluista on pakko pihistää, kun rahat eivät riitä.

Tai niin sitä ainakin perustellaan. Sillä sote-uudistustakin on perusteltu. Menoja on leikattava, vaikka terveydenhoitoa järjestetään Suomessa jo nyt paljon halvemmalla kuin monessa muussa OECD-maassa.

Jos kerran vanhuspalvelut ovat täällä niin tappiollista toimintaa, miten yksityiset terveyspalveluyritykset pystyvät käärimään niillä niin suuria voittoja?

 

Meistä kaikista tulee vanhoja, jos vanhaksi saamme elää.

Makaaminen nälkäisenä ja likaisena sängyssä, ehkä sidottuna ja lääkkeillä huumattuna, ei kuitenkaan houkuttele.

Mikäli vanhustenhoidon tulevaisuus on sitä, mitä se on nyt, yhdyn maakuntalehden lukijoiden toiveisiin. Lakia eutanasian sallimiseksi on syytä uudelleen harkita.

Tai kuolisi saappaat jalassa ennen vaippoihin joutumista.

Uusimmat

Fingerpori

comic