Lounais-Häme

Kolumni: "Viiniä lipittävä ylipainoinen nainen"? – Näin ammattilaiset nöyryyttivät yksin adoptiota hakevaa ystävääni

Hannamari Ahonen Kuva: Joel Maisalmi
Hannamari Ahonen Kuva: Joel Maisalmi

Toissa talvena sain kunniatehtävän. Yksin adoptiota hakeva ystäväni pyysi suositusta, miksi juuri hän olisi sopiva äidiksi. Minun oli 25 vuoden ystävyyden perusteella helppo perustella se.

Toinen ystävä sai kunniatehtävän olla paikalla, kun sosiaalityöntekijä teki kotivierailun.

Ystävälleni päätös lähteä adoptioprosessiin oli pitkän harkinnan tulos. Hän oli aina halunnut tulla äidiksi, mutta elämä ei aina mene niin kuin ajattelee.

 

Adoptioprosessi tarkoitti koulutuksia ja henkilökohtaisten asioiden läpikäymistä. Ystäväni joutui käsittelemään tunteitaan, niitä kipeitäkin, joita lapsettomuuteen liittyi.

Hän haki adoptiota yksin, mutta monet lapset elävät yhden aikuisen perheissä.

Kaikki ei kuulostanut ammattimaiselta. Ystäväni oli kysynyt, voiko hän pyytää suositusta yksinhuoltajalta. Adoptiopalvelun työntekijä oli tokaissut, että kai ymmärrät, että ei sinun kannata pyytää suositusta sellaisilta, joiden kanssa lipität viiniä.

Thaimaassa vanhemmalle on painorajoitus terveysriskin takia. Suomalainen työntekijä ehdotti laihdutuskuuria. Ystäväni on normaalivartaloinen terve nainen.

Kun prosessi ei edennyt, ystäväni selvitti, miksei. Papereita ei ollut lähetetty eteenpäin.

 

Biologisia lapsia kasvattavat tavalliset ihmiset virheineen. Paljon on lapsia, joita omat vanhemmat eivät kykene kasvattamaan. Lapsen kannalta on hyvä, että vanhemman sitoutuminen varmistetaan. Nyt se alkoi tuntua jo kohtuuttomalta.

Ystäväni teki toisen suuren, kipeän, päätöksen. Hän lopetti adoptioprosessin. Hän oli kokenut asiatonta käytöstä ja maksanut laskuja milloin mistäkin todistuksesta ilman, että varmuutta lapsen saamisesta oli.

Toisenkinlaisia tarinoita on, mutta yksikin ystäväni kaltainen kokemus on liikaa.

Vaalitenteissä on oltu huolissaan syntyvyydestä.

Miksi nöyryyttää ihmistä, joka haluaisi olla rakastava vanhempi?

Fingerpori

comic