Lounais-Häme

Kolumni: Viron presidentti yllätti virolaiset tapaamalla Putinin – "istun mieluummin pöydän takana kuin olen ruokalistalla"

Vironvenäläisten asema nousi odotetusti esille tapaamisessa. Presidentit puhuivat tapaamisessaan eri kieltä: Kaljulaid viroa, Putin venäjää.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid tapasi kollegansa Vladimir Putinin Moskovassa matkalla, joka yllätti virolaiset.

Tapaamisesta kerrottiin Virossa huhtikuun alussa, jolloin aloitteen tekijäksi mainittiin Viro. Uutistoimisto Tass vahvisti, että Kaljulaid oli pyytänyt Putinilta tapaamista.

Kaljulaid pohti matkan tekemistä jo maaliskuussa. Silloin kerrottiin, että presidentti aikoo matkustaa Moskovaan osallistuakseen Viron saneeratun lähetystörakennuksen vihkijäisiin.

Se herätti virolaisissa kummastusta. Remontin valmistuminen ei tunnu riittävältä syyltä matkustaa maahan, johon välit ovat vuosikymmeniä olleet kaikkea muuta kuin lämpimät.

Hämmennys vain syveni, kun harvinainen tapaaminen varmistui. Virossa on jo totuttu elämään naapurin kanssa vierekkäin ilman mitään korkeatasoisia kontakteja.

 

Reaktioita oli laidasta laitaan. Monet poliitikot vaativat presidentiltä selitystä, koska hän oli aiemmin luvannut matkustaa Venäjälle vasta rajasopimuksen ratifioinnin jälkeen.

Viro on ainoa EU-maa, jolta puuttuu rajasopimus Venäjän kanssa. Vuonna 2014 allekirjoitettu sopimus odottaa yhä vahvistamista.

Toisten mielestä on järkevämpi keskustella kuin olla hiljaa, koska keskustelu voi viedä asioita eteenpäin.

Kaljulaid torjuu väitteen, että Ukrainassa sotaa käyvän Venäjän kanssa ei tulisi pitää yllä vuoropuhelua lainkaan.

– Rehellisesti sanoen istun mieluummin pöydän takana kuin olen ruokalistalla, hän sanoo.

 

Baltian maiden suhteet Venäjään ovat olleet monimutkaisia pitkään, eikä nopeaa käännöstä parempaan ole odotettavissa.

Venäjä syyttää Viroa säännöllisin väliajoin venäjänkielisen vähemmistön oikeuksien rikkomisesta. Moskovalainen Pravda-lehti kirjoitti juuri tapaamisen alla, että Viro aikoo seurata muiden Baltian maiden typerää esimerkkiä ja siirtyä yksikieliseen koulujärjestelmään.

Pravdan mukaan jopa keskusta, jonka vaalitulos pohjautuu suurelti venäläisväestön ääniin, on asettanut tavoitteeksi vironkielisen koulun.

Tapaamisessa Kaljulaid puhui viroa, Putin venäjää. Kummallakin oli oma tulkki mukana.

Ulkopolitiikan asiantuntija Kalev Stoicescu uskoo Putinin tienneen, ettei yllätyksiä tule. Kaljulaidin mielessä oli Krim ja Ukraina, Putinin aiheena venäläisvähemmistön tilanne Virossa ja Viron rooli Natossa.

Muistioiden mukaan tämä asetelma toistuikin.

 

Entäs lähetystö? Se vihittiin käyttöön 500 kutsuvieraan voimin, joille Virosta kuljetetut välipalat maistuivat hyvin.

Rakennuksen aiemmin vaaleansiniset ulkoseinät Malyi Kislovski -kadulla on maalattu keltaisiksi.

Joidenkin moskovalaisten mielestä ratkaisu on käytännöllinen. Seinän sotkeutuminen ei erotu, jos on venäläiset kokevat syytä heitellä raakoja kananmunia lähetystön seiniin, kuten patsaskiistan aikana runsas kymmenen vuotta sitten.

Fingerpori

comic