Lounais-Häme

Komediaa Forssan teatterissa: Kolmen kimppa purkaa parisuhdetta erikoisin keinoin

Markus Töhösen mielessä muhi pitkään ajatus, että Ojan Tuiken ja Tulanderin Kallen kanssa olisi hauska tehdä näytelmää yhdessä Forssan teatterin näyttämölle. Kolmikko on jo aiemmin osunut yhteisiin näytelmiin, viimeksi Ypäjän musiikkiteatterin Seitsemään veljekseen.

Ystävyksille löytyi lopulta sopiva näytelmä. Niin sopiva, että näytelmän käsikirjoitusta lukiessaan Töhönen näki sielunsa silmillä Ojan ja Tulanderin rooleissaan.

-Mielikuvat olivat vahvoja, teksti hauska ja sen kieroutunut huumori sopii meille, Töhönen nauraa.

 

Lähtökohta on Michel Clémentin kirjoittamassa ja Reita Lounatvuoren kääntämässä näytelmässä todellakin kieroutunut. Töhösen esittämä Paul on saanut tarpeekseen parisuhteestaan Sophien (Oja) kanssa.Rakkaus on hiipunut, mutta eron tekeminen on vastenmielisen vaikeaa.

Paul pyytää ystäväänsä Martinia (Tulander) muuttamaan heidän kotiinsa ja auttamaan parisuhteen päättämisessä. Paul laskeskelee, että pedanttia Martinia ei kestä kukaan, ja Sophie lopulta pakkaa tavaransa, häipyy ja ratkaisee samalla suhteen lopettamisongelman.

Erikoisen lähtöasetelman lisäksi Töhöstä puhutteli näytelmän teksti ja sen taitava sanankäyttö.

-Näytelmän huumori syntyy tilannekomiikasta, hahmoista ja sanailusta.

Paul on Töhösen mukaan luonteeltaan hallitseva ja itsekäs ja Martin taas jämpti, virkamiesmäinen ja ystävällinen. Sophie on kiltti ja itsestään vielä epävarma, mutta näytelmän edetessä Sophien kasvaa ja vahvistuu naisena.

 

Ihan sellaisenaan näytelmä ei Forssan teatteriin ja kolmikolle istunut. Se piti tuoda tähän päivään ja Suomeen ja teatterin tilaan sopivaksi.

Töhönen halusi, että näytelmä toimii lavastuksen yhdessä tilassa, Sophien ja Paulin olohuoneessa.

-Ranskalainen huumori eroaa suomalaisesta, ja kielenkäyttö tekstissä oli varsin räväkkää, rivoa ja rajuakin. Sitä oli pakko hieman karsia.

Töhönen lupaa, että tekstiä ei puleerattu liikaa eli siihen jäi vielä mehevyyttä aikuiseen makuun.

Näytelmä kertoo nuorten aikuisten rakkauselämästä ja parisuhteesta, mutta ei sulje muitakaan pois. Rakkaus ja ihmissuhteet ovat iätön aihe.

-Kolmen kimppa on sopiva tarina kaikille, jotka ovat joskus ihastuneet, rakastuneet, eronneet tai ajautuneet auttamaan kaveria.

 

Kolmen kimppa on Markus Töhösen toinen ohjaustyö ja ensimmäinen isolle näyttämölle. Esikoisohjaus eli Tuomas Kyrön satiiri Kerjäläinen ja jänis nähtiin keväällä 2016 Forssan teatterin Pikku Spotissa.

-Ohjaamisessa ja näyttelemisessä yhtä aikaa on omat haasteensa. Apuna työssä on ollut Sandellin Ville, joka on harjoituksissa silminä, korvina ja muistiinpanoja kirjaamassa.

Harjoituskausi on ollut pitkä, sillä kolmikko aloitti treenit jo syksyllä.

-Tuikella on ollut kiirettä, sillä hän on mukana Forssan teatterin Pinokkiossa ja ylioppilaskirjoituksetkin on käynnissä. Kallekin oli mukana Pinokkion tuotannossa.

 

Kolmen kimppaa ovat roolikolmikon kanssa tekemässä Sandellin lisäksi Konstantin Into, Jukka Virtanen, Raimo Wikberg, Marko Lassila, Lari Koskinen ja Sari Hänninen.

Kolmen kimppa saa ensi-iltansa 1. huhtikuuta Forssan teatterissa. Esityksiä on yhteensä kymmenen 12. toukokuuta mennessä.

 

Jutusta korjattu nimivirhe tiistaina 27.3. kello 20.50.

Uusimmat

Fingerpori

comic