Lounais-Häme

Komission esittämä kiintiövapaa olisi suomalaisperheille isoin muutos

Jos Euroopan komission keskiviikkoinen ehdotus vanhempainvapaista toteutuu sellaisenaan, suomalaisten isien vanhempainvapaat pidentyisivät huomattavasti.

Sekä Kelassa että sosiaali- ja terveysministeriössä pidetään ehdotusta vanhempainvapaan kiintiöinnistä suurimpana erona Suomen nykykäytäntöön.

Suomessa noin puolen vuoden pituisen vanhempainvapaan saa jakaa vanhempien kesken, mutta mahdollisuutta käytetään erittäin vähän. Kelan tilastojen mukaan vuonna 2014 vain 1–3 prosenttia isistä oli isyysvapaittensa lisäksi vanhempainvapaalla. Osuus on pysynyt samana vuodesta 1995.

Komissio ehdottaa, että vapaa kiintiöitäisiin: molemmilla vanhemmilla olisi neljän kuukauden kiintiö vanhempainvapaata, eikä kiintiön siirto olisi mahdollista.

Sen sijaan esitys 10 päivän isyysvapaasta lapsen syntymän yhteydessä ei toteutuessaan hetkauttaisi valtaosaa perheitä. Suomessa isillä on mahdollisuus olla isyysvapaalla äidin äitiys- tai vanhempainvapaan aikana korkeintaan 18 päivää. Vuonna 2014 tätä mahdollisuutta käytti 78 prosenttia isistä.

Esitetty 10 päivän isyysvapaa lapsen syntymän yhteydessä on jo nyt Suomessa yleistä.

”Asia noussee seuraavissa hallitusneuvotteluissa”

Perhevapaiden uudistamisesta on ollut erimielisyyttä hallituksen sisällä: kokoomus on ollut valmis uudistamaan järjestelmän mahdollisimman pian, keskusta on halunnut aloittaa valmistelun uudistuksesta tällä hallituskaudella, ja perussuomalaiset ovat vastustaneet perhevapaisiin koskemista. Hallitusohjelmassa ei ole kirjausta perhevapaista, eikä hallitus myöskään alkuviikon puoliväliriihessään tehnyt sellaista.

EU tarvitsee lakeihin tähtääviin ehdotuksiinsa Suomen kannan neljän viikon kuluessa, minkä jälkeen komission esityksen käsittely alkaa EU-parlamentissa. Suomessa perhevapaisiin liittyvien asioiden valmistelu kuuluu niin työ- ja elinkeinoministeriölle kuin sosiaali- ja terveysministeriölle.

Etuuspäällikkö Johanna Aholainen Kelasta uskoo, että perhevapaiden uudistamiseen on paljon paineita.

– Kiintiökysymys on iso juttu. Voi olla että jäsenmaat haluavat itse päättää tällaisesta, mutta saa nähdä.

Johtaja Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriöstä arvioi komission ehdotusten menevän pitkälle maiden nykytilanteeseen verrattuna.

– Euroopassa on hyvin erilaisia systeemejä. Vaikka tunnen aika ohuesti Etelä-Euroopan järjestelmiä, voisin kuvitella että ehdotukset ovat heillekin aika radikaaleja.

Siika-aho ennustaa, että komission ehdotusten eteneminen on epävarmaa tai ainakin haasteellista.

Suomen osalta hän sanoo, että puoliväliriihen tuloksesta huolimatta aihe pysyy meillä ajankohtaisena.

– Niin paljon on perhevapaista keskusteltu, että asia noussee seuraavissa hallitusneuvotteluissa jollakin tavalla esille, ihan riippumatta EU-käsittelyn etenemisestä.

Vanhempainrahakausi on äitiysvapaan jälkeen

Puolen vuoden pituinen vanhempainvapaa on Suomessa 4 kuukauden pituisen äitiysrahakauden jälkeen. Vanhempainrahakauden päättyessä lapsi on noin 9 kuukauden ikäinen.

Isyysvapaan pituus on noin 9 viikkoa, ja tästä ajasta hän voi olla kotona enintään 18 arkipäivää yhtä aikaa äidin kanssa, kun äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaat isä voi pitää vanhempainrahakauden päätyttyä. (Maria Kalliokoski – Lännen Media)

Uusimmat

Fingerpori

comic