Lounais-Häme

Koneet odottavat toimitiloja

Helsingistä Forssan seudulle muuttanut Paavo Nevalainen on innoissaan. Hän sai viime viikolla tietää, että Finnvera hyväksyi hänen lainahakemuksensa ja starttirahakin on jo myönnetty.
Yrityksen perustaminen on työtilaa vaille valmis.

– Olen juuri menossa katsomaan yhtä hallia Forssassa, Nevalainen kertoo Humppilan mökillään.

51-vuotias kypsyi ajatukseen omasta yrityksestä ollessaan vuorotteluvapaalla. Itse asiassa hänen olisi pitänyt palata töihin viime maanantaina, mutta hän ilmoitti, että suunnitelmat muuttuivat.

Nevalainen tapasi nimittäin vuoden aikana vanhemman miehen, joka tekee Tuomaanristejä myyntiin. Ristejä ei enää kovin moni osaa tehdä.

– Juteltuani hänen kanssaan tajusin, että ristin tekeminen myyntiin voisi olla hyvä idea.

Niinpä Nevalainen marssi keväällä Kehittämiskeskukseen ja alkoi suunnitella yritystään.

– Sain Pekka Ekholmilta hyviä neuvoja yritystä varten. Hän auttoi laskemaan, kannattaako yritys ja teimme starttirahahakemuksenkin porukalla.

Nevalainen on tehnyt saneeraustöitä koko työelämänsä ajan, joten hän ei poissulje saneerausten tekemistä jatkossa aliurakoitsijana, mutta lahjatavaroita hän pitää päätuotteenaan.

Uusi yrittäjä sanoo, että hänen elämänsä on nyt risteyskohdassa. Siksi firman nimeksikin tulee Paven risteys.

– Olen täpinöissäni tästä kaikesta. Nyt saan suunnitella tuotteeni itse ja tehdä kaiken omiin nimiini, Nevalainen huokaa.

 

Starttirahaa haetaan te-toimistosta.

– Starttirahan idea on helpottaa yrityksen aloittamista, mutta yritystoiminnan pitäisi päästä alkuun, vaikkei saisikaan rahaa, Hämeen te-toimiston yrityspalveluiden asiantuntija Jari Lartama muotoilee.

Hänen mukaansa on mielenkiintoista nähdä, muuttuuko starttirahan idea lähitulevaisuudessa.

– Paljon on keskusteltu teemoilla perustulo, työttömyysturva, starttiraha, kevytyrittäjyys… mielenkiintoista nähdä, mitä uudistuksia toteutuu ja milloin.

Lartaman mukaan starttirahan hakeminen on vähentynyt, vaikka hallitus kannustaakin yt-neuvotteluissa työttömäksi jääneitä yrittäjiksi. Hänen mielestään ihmiset ajattelevat ennemminkin, että lama voi hankaloittaa yrityksen aloittamista.

– Yrityksiä aloitetaan myös ilman starttirahaa eli hakijamäärä ei ole koko totuus.

Menneinä vuosina määräraha on saattanut loppua jo syksyyn mennessä.

– Alkuvuodesta ei voi tietää, paljonko hakemuksia tulee, mutta ainakaan tällä hetkellä hakemuksia ei hylätä määrärahan loppumisen takia.

Lartama kehottaa starttirahan forssalaista hakijaa käymään ennen hakemuksen tekemistä yrittäjäneuvojan juttusilla Forssan Yrityskehityksessä (entinen Forssan Seudun Kehittämiskeskus). Muilla seudun kunnilla on nykyään omat yritysneuvojansa.

– Emme edellytä yritysneuvojalla käyntiä, mutta se hyödyttää yrittäjää itseään. On hyvä, jos joku muukin kyseenalaistaa ja kiinnittää huomiota liiketoimintasuunnitelmaan. Ei sitten jää sokeita pisteitä.

Hän lisää, että neuvojan juttusilla käynti parantaa yrityksen eloonjäämisprosenttia.

– Yritystä pitää hioa koko ajan. Alun jälkeenkin.

 

Lartama vinkkaa, että tukea kannattaa hakea myös ajallisesti oikeaan aikaan. Jos on perustamassa yritystä puolen vuoden päästä, niin hakemusta ei kannata vielä tehdä.

– Hyvissä ajoin tulleet hakemukset käsitellään noin kuukautta ennen toiminnan aloittamista. Pikahakemukset pyritään käsittelemään parin viikon sisällä hakemuksen jättämisestä.

Myönnetyn starttirahan maksatusta haetaan jälkikäteen kuukauden jaksoissa. Starttirahaa ei saa heti päätöksen jälkeen eikä yhtenä könttäsummana.

Starttirahaa saa kuusi kuukautta, jonka jälkeen voi hakea jatkoa. Jatkoa voi hakea kahdesti.

– Kolmannen jakson hakeminen edellyttää kuitenkin investointia tai toisen työntekijän palkkaamista, Lartama summaa.

Starttirahaa ei ole tarkoitettu esimerkiksi investointeihin. Niitä varten voi käyttää omia säästöjä tai hakea rahoitusta pankeista, sukulaisilta tai esimerkiksi Finnveralta.

– Yritystoive voi kaatua, jos ei pysty tekemään alkuinvestointeja ilman ulkopuolista rahoitusta. Silloin starttirahasta ei ole apua.

Hämeen te-toimisto järjestää Forssassa syksyllä infotilaisuuden yrittäjyyttä suunnitteleville.  FL

 

Yrityksen aloittamistuki
  • Starttirahaa voi saada, jos on työtön työnhakija, tai jos siirtyy kokoaikaiseksi yrittäjäksi esimerkiksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä.
  • Te-toimisto myöntää starttirahan vasta, kun on selvittänyt, että yrittäjyys on hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä.
  • Starttirahan määrä on Hämeen te-toimiston alueella 32,68 euroa päivässä.
  • Tuen saamisen edellytyksiä ovat muun muassa: päätoiminen yrittäjyys, riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan, mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan tai tarpeellisuus toimeentulon kannalta.Yritystoiminnan voi aloittaa vasta sen jälkeen, kun tuki on myönnetty.
  • Alkuinvestointeihin voi hakea rahoitusta esimerkiksi pankeilta, sijoittajilta, Finnverasta, Tekesiltä tai Leader-rahoitusta tarjoavalta LounaPlussalta.

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic