Lounais-Häme

Koneistutus mätästää ja istuttaa samalla kertaa – tietojärjestelmät tallentavat taimien paikan ja istutustiheyden

Tammelan Kuuslammilla metsän uudistaminen on hyvässä vauhdissa. UPM Metsän ja Suomen metsäkeskuksen järjestämässä näytöksessä esitellään koneistutusta lähialueiden metsänomistajille.

-Olemme istuttaneet lähes 4 hehtaaria vuorokaudessa. Vielä on jäljellä alueen etuosa ja tienvarsi, selventää UPM:n metsäasiakasvastaava Kimmo Laukkanen.

Istutusta on helpotettu tähän tarkoitukseen sen verran, että alueelta on kerätty etukäteen hakkuutähteet pois. Maaston pintakivisyys ja mäkisyys on haitaksi myös koneistutuksessa.

Testinäytöksessä käytettävä Risutec oy:n PM160 on suunniteltu juuri laajamittaiseen istutukseen. Kääntyvän mätästinlevyn ansiosta koneella tekee sekä maan mätästyksen että istutuksen samalla kertaa. Levy myös tiivistää istutetun taimen molemminpuolisesti.

Koneenkäyttäjä Toni Lainio esittelee mätästinlevyn toisella puolella olevaa taimikasettia, johon istutettavat taimet ladataan.

-Tähän mahtuu otollinen määrä taimia, noin 160 kappaletta. Koneen käsinlataus sujuu minuutissa.

-Sekin säästää aikaa, kun taimet kulkevat koko ajan mukana, eikä tarvitse kulkea edestakaisin hakemassa lisää, Lainio selostaa.

Koneeseen on yhdistetty myös ASTA- ja TASK -järjestelmät, jotka dokumentoivat reaaliajassa muun muassa istutettujen taimien määrän ja muokkaus- sekä istutustiheyden.

Lisäksi järjestelmät tallentavat jokaisesta istutuksesta jäävän ”pistokohdan”, jolloin taimet on helppo paikantaa myöhemmin.

-Jossain vaiheessa koneisiin saadaan ehkä anturi, joka tunnistaa alueella olevat kivet, sanoo UPM:n metsäpalvelupäällikkö Jaakko Iso-Markku.

Iso-Markku kertoo, että UPM:lla oli aiemmin enemmän omaa tuotekehittelyä, mutta se puoli on jäänyt nykyisin enemmän koneiden valmistajalle. Kehitysehdotuksia kuitenkin viedään eteenpäin niin tarvittaessa.

Koneistutukset ovat yleistyneet 2000 -luvulle tultaessa. Iso-Markun mukaan UPM on ollut tällä saralla uranuurtaja Suomessa.

-Etelä-Suomessa meillä on käytössä kolme istutuskonetta, joilla olemme istuttaneet yhteensä 0,5 miljoonaa taimea. UPM:n omista istutuksista noin kolmannes tehdään tällä hetkellä koneellisesti, Iso-Markku tilastoi.

-Yksi metsuri tekee aika lailla saman homman kuin mitä kuljettaja pystyy tekemään yhdellä koneella vuorossaan. Metsänomistajalle kustannus on siis aika lailla samanlainen.

Oma merkityksensä on myös sääolosuhteilla.

-Keli on ollut tänä kesänä poikkeuksellisen kuiva, mikä on vaikuttanut viime syksynä tehtyjen mättäiden kuivumiseen. Koneistutuksessa päästään aina istuttamaan tuoreeseen mättääseen, Iso-Markku havainnollistaa.

Koijärveläisen metsänomistajan Juhani Mäkelän silmään istutuskone toimii ”erinomaisen hyvin”.

-Istutusten tarkkuus koneella on riittävä, ei se käsin suju sen tarkemmin.

Omilla maillaan Mäkelä ei konetta ehkä käyttäisi.

-Meillä päin on kivisemmät maat. Koneella liikkuminen voi olla vaikeaa, kun on kiviä ja kantoja tiellä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic