Lounais-Häme

Konkarin Hehkua

 

Moni-ilmeisyyskin voi hehkua yhteen sulautuvaa sopusointuisuutta. Todistetta asiasta löytyy näyttelystä, jonka Eero Leppänen on ripustanut töistään Forssan luonnonhistorialliseen museoon. Portaalaistaiteilijan kokonaisuudelle nimeksi antama Hehku saa johdatuksen sisältöönsä varhaissyksyn värejä vetoavasti hehkuvan pastellityön maalaismaisemasta.

Teokseen tiivistyy myös taiteilijan omakohtaiseksi tuntemaa symboliikkaa.

-Tällainen konkari hehkuu vielä itsekin, vaikka takana on jo 40 vuotta taiteellista taivalta, hän toteaa.

Runsaat 20 esillä olevaa teosta muodostavat otannan, joka tukee taiteilijan toteamusta. Omalla vastakkaiseksikin miellettävällä tavallaan Hehku-teoksen symboliikka saa vahvistusta öljyvärimaalauksessa Kesä jatkuu kesä -öljyvärityössä, johon taiteilija on löytänyt tunnelmiensa tulkiksi näkymän Portaanharjulta.

Eero Leppänen kertoo maalauksen syntyneen Lauri Viidan runonsäkeiden Kun olen kuollut, kun olen kuollut, kesä jatkuu, kesä innoittamana. Latausta tunnelmaansa teos saa myös tietoisuudesta, että säkeet sisältyvät Viidan yhteen aivan viimeisimmiksi jääneistä runoista.

Kokonaisuutensa sopusuhtaisuutta pikemminkin korostavaa kuin rikkovaa kontrastia näyttelylle antaa impressionistinen ulottuvuus. Kysymys on tyylisuunnasta, jota Eero Leppänen on nähdyn perusteella pitänyt tuotannossaan sivuraiteella aivan turhaan.

Unikeonpäivä Portaassa todistaa taiteilijan muuntautuneen menestyksekkäästi impressionistiksi maalatessaan tilanteen elävänä paikan päällä tässä ja nyt -menetelmällä jo vuonna 2010. Kunniakasta jatkoa tyylisuunnalle taiteilija on antanut toistaiseksi uusimmassa työssään Ei pimeyttä laisinkaan. Pyhäjärven selkä hehkuu Venesillalta nähtynä auringonsäteitä kerrassaan vaikuttavasti.

Niin hetken tunnelmallaan kuin maalaus aidon impressionistisesti vakuuttaakin, joutuu taiteilija myöntämään, että hetkessä se ei syntynyt.

-Pitkään sitä tein ja meinasin jo välillä luovuttaa koko ajatuksesta. Sitten aivan yht-äkkiä, kuin ahaa-elämyksenä maalatessa välähti, että nyt tämä on juuri sellainen, johon olen asiaa itsekään tiedostamatta pyrkinyt.

Eero Leppäsen Hehku-näyttely on esillä Forssan luonnonhistoriallisessa museossa heinäkuun loppuun. Museo on auki 14. 6. asti keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 13-17 ja 15. 6. alkaen tiistaista lauantaihin kello 10-17 ja sunnuntaisin kello 12-17.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic