Lounais-Häme

Konkarin paluu kilpakärryille sujuu rutiinilla

 

Ypäjän ja Jokioisten rajalla Vaulammilla asuva Lauri Malinen on legendalähdön kilpailijoista vanhin, ja myös hänen voittamastaan tittelistä on kulunut selvästi pisin aika. Malisen ajama Eri-Hotti kruunattiin ravikuningattareksi Turussa 1963.

-Maailma on muuttunut näiden vuosien aikana kokonaan. Kyllä 53 vuotta on ihmisen elämässä sentään pitkä aika, Lauri Malinen hymähtää kuningatarkisan voitosta kuluneesta ajasta.

Malinen on ajanut kilpaa viimeksi vuonna 2001. Aikaisemmin ohjastajille oli yläikäraja, mutta se poistettiin pari vuotta sitten, kun EU-tuomioistuin totesi käytännön ikäsyrjinnäksi. Nyt ajo-oikeutensa säilyttää niin kauan kuin läpäisee vuosittaisen lääkärintarkastuksen.

-Lääkäri sanoi että kunto on kuin viisikymppisellä, Malinen iloitsee tuoreesta lausunnosta.

Kunto on pysynyt yllä raviurheilemalla. Vaikka kilvanajosta on aikaa, Malinen on tehnyt koko ajan töitä hevosten kanssa. Nytkin tallissa on kolme hevosta, joista yhtä Lauri Malinen valmentaa. Sen lisäksi muonavahvuudessa on Malisen viime vuosien menestyshevonen, kuningatarkisan kakkoseksi sijoittunut Oktaavia ja sen tänä kesänä syntynyt esikoisvarsa.

-Kun on koko ajan ajanut hevosella viitenä päivänä viikossa, ei kilvanajokaan jännitä edes pitkän tauon jälkeen. Startteja kertyi kuitenkin niin paljon, että siihen hommaan tuli aika hyvä rutiini, Malinen kertoo.

-Hevosten kanssa toimiminen ei ole muuttunut yhtään miksikään. Hevonen tekee tehtävänsä ja minä teen sen rattailla parhaani.

Vaikka Kunkkarilegendat-lähdöstä tulisi voitto, ennätysmiestä se ei Malisesta tekisi. Suomen vanhin ravikilpailuvoittaja on ylivieskalainen Lauri Kokko, joka voitti kaksi vuotta sitten ravilähdön ollessaan 85-vuotias.

Suomen Hippoksen virallisen tilastoinnin mukaan Malinen on ajanut 2239 starttia ja 134 voittoa. Oikeat määrät ovat eri luokkaa, sillä tilastointi on alkanut vasta vuonna 1977.

Lauri Malinen seuraa raviurheilua tarkalla silmällä. Hän on ollut lajin parissa monessa roolissa, ammattivalmentajan lisäksi pitkään myös ravien tuomarina ja mukana myös lajin järjestöelämässä.

-Erityisen iloinen olen siitä, että radoilla näkyy kilpailemassa entistä enemmän nuoria ja nimenomaan nuoria naisia. Heille pitää nostaa lakkia ja kannustaa, sillä kilvanajo on sellaista hommaa, johon pitää oppia ja tottua nuorena, Malinen muistuttaa.

Vaikka Malinen kilpailee Kunkkarilegendat-lähdössä, kovin suurimittaista paluuta kaviourille ei ole luvassa.

-Olen saanut hevosen rattailla maistaa kuraa sen verran, ettei tarvitse ihannoida nykyajan lainaohjastajia, Malinen nauraa. FL

 

Lauri Malinen
83-vuotias eläköitynyt ravivalmentaja Jokioisten Vaulammilta.Syntynyt Viipurin maalaiskunnassa.Vaikutti pitkään Keski-Suomessa, mistä muutti 1971 Forssaan ratavalmentajaksi.Rakensi nykyisen tallinsa 1980-luvun puolivälissä.Uran menestyshevosia mm. Eri-Hotti, jolla Malinen voitti ravikuningattaruuden Turussa vuonna 1963.Muita menestysvalmennettavia ovat mm. Zazimka, Ramona, Nepo Nibs ja viimeisimpänä kuningatarkilpailussa parhaimmillaan toiseksi sijoittunut Oktaavia.Toiminut raviurheilussa paitsi ammattivalmentaja, myös muun muassa ravituomarina ja järjestöelämässä. 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic