Lounais-Häme

Konsultilta karuja lukuja tammelalaisille

Tammelan kunnantalolla käytiin vilkas parituntinen keskustelu kuntaa ja kuntalaisia ravisuttavasta ja mielipiteitä jakavasta kouluverkosta.

FCG Konsultointi oy:n johtava konsultti Raila Oksanen esitteli kunnan tilaaman konsulttityön tulosta ja sen jälkeen kuntalaiset pääsivät haastamaan konsulttia, kunnan virkamiehiä ja luottamushenkilöitä kysymyksillään.

Jos kouluverkkoa karsittaisiin kylmien lukujen perusteella, Tammelassa pantaisiin monen koulun ovet säppiin. Vanhempien ja kuntalaisten kannat taas perustuvat moneen muuhun asiaan kuin rahaan, esimerkiksi pitkäjänteiseen kunnan ja sen maineen kehittämiseen.

Kouluverkkoselvityksessä käytettiin useita tarkastelukohteita, muun muassa lapsi- ja maaseutuvaikutukset sekä oppilasmäärät. Konsulttityön tuloksena esiteltiin kolme vaihtoehtoa kouluverkon supistamiseen. Missään näistä ei Oksasen mukaan tarvitse irtisanoa henkilöstöä, mutta määräaikaisia työsuhteita ei jatkettaisi.

Teurolla asuva Pirjo Ali-Tuomola kysyi kuntapäättäjiltä, mikä on koulujen henkilökunnan arvo kunnalle, vaikka kyse on määräaikaisista työsuhteista.

-Mihin heidät työllistetään, Ali-Tuomola kysyi.

Hän kritisoi kunnanjohtaja Kalle Larssonia, jolla on samaan aikaan kouluverkon karsimisen kanssa hinku tehdä kesäasukkaista vakituisia asukkaita. Ali-Tuomolan mielestä kunnan pitäisi ensin kantaa huolta nykyisistä asukkaistaan.

-Tammelassa on noin 1800 lapsiperhettä. Moniko heistä lähtee, jos kouluja suljetaan, Ali-Tuomola kysyi ja saman kysymyksen hieman eri muodossa esitti moni muukin kuntalainen.

Konsultin selvityksessä ei perehdytty koulukuljetusten kustannuksiin oppilaskohtaisella tarkkuudella. Se olisi vaatinut Oksasen mukaan muun muassa paljon ennakointia.

Ali-Tuomola ihmetteli, eikö kuljetusten hinnasta kyetä tekemään edes minkäänlaista arviota.

Moni vanhempi kritisoi sitä, että selvityksen mukaan matka Teurolta keskustaan ja takaisin kestää 15 minuuttia per suunta.

-Asumme keskellä Teuroa. Esikoululaisen kyyti lähtee aamulla klo 8.15 ja opetus alkaa klo 9. Opetus päättyisi klo 13, mutta kuljetus lähtee 12.40 ja lapsi on kotona klo 13.30. Eli 6-vuotiaan koulumatka kestää 95 minuuttia.

-Teurolainen yläkoululainen käyttää aamulla koulukyytiin tunnin ja 50 minuuttia, iltapäivällä 45 minuuttia, Ali-Tuomola kertoi.

Selvityksen mukaan perusopetuksen tarve vähenee Tammelassa seuraavan 15 vuoden aikana 30 prosenttia ja perusopetusikäisten määrä vähenee lähes 300 oppilaalla. Kunnassa tulee ennusteen mukaan olemaan 500 asukasta vähemmän vuonna 2029 kuin siellä oli vuonna 2014. Eläkeläisten määrä kasvaa samassa ajassa 500 henkilöllä, joten huoltosuhde muuttuu karusti.

Kuntalaiset huomauttivat historiaankin vedoten, että ennusteet ovat ennusteita ja faktat faktoja.

Oksanen halusi korostaa, että selvitystyössä on huomioitu oppilasmäärien ennustettu kasvu Teuron ja Letkun kouluilla. Toisaalta Tammelassa on valtuustopäätös alle 20-oppilaisen koulun lakkauttamisesta kahden peräkkäisen vuoden jälkeen ja nyt Teurolla ollaan tuo raja alitettu.

Koulujen kunto jakoi selvityksessä käytettyjen asiantuntijoiden ja kuntalaisten mielipiteet jyrkästi. Oksasen mukaan Letkun ja erityisesti Teuron koulut ovat huonokuntoisia, mutta vanhemmat eivät väitettä hyväksyneet.

-Koulukeskus vaatii ajankin puolesta kunnostusta, teette millaisen kouluverkkopäätöksen tahansa, Oksanen totesi.

Katariina Suutela Letkulta muistutti, että lapsiperheet muuttavat sinne, missä on palveluja lapsiperheille. Hän muutti perheensä kanssa Lontoosta Letkulle puolitoista vuotta sitten kyläkoulun takia.

-Väestöennuste ja lapsimäärän laskeminen tulee toteutumaan vielä ennustetta pahempana, jos suljette koulut. Te istutte puun oksalla ja sahaatte sitä altanne poikki, Suutela lähetti terveisiä kuntapäättäjille. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic