Lounais-Häme

Konsultin esitys saa kritiikkiä Tammelassa

”Konsultin selvitys on käyttökelvoton Tammelan kunnan koulujen kehittämisen kannalta”, kirjoittaa Teuron koulun vanhempainyhdistys kirjallisessa lausunnossaan Tammelan kunnanhallitukselle.

”Kouluverkkoselvityksen laatijat eivät ole käytännössä lainkaan perehtyneet Tammelan kunnan olosuhteisiin, mikä lienee ollut toimeksiantajan tarkoituskin”, yhdistys jatkaa.

Tammelassa vanhemmat ovat kimpaantuneet ulkopuolisen konsultin tekemästä kouluverkkoselvityksestä, jossa esitetään kolme vaihtoehtoa koulujen sulkemiseksi. Ensimmäisessä vaihtoehdossa esitetään kahden koulun lakkauttamista, toisessa vaihtoehdossa kolmen koulun lakkauttamista ja kolmannessa vaihtoehdossa kuuden koulun lakkauttamista.

-Tämäkö on sitä Tammelan kunnan kehittämistä, kysyy Teurossa asuva vanhempi Eija Laukkanen.

Teuron koulun vanhempainyhdistys ei ole ainoa taho, joka kritisoi konsultin tekemää kouluverkkoselvitystä.

Kritiikkiä antaa jopa Tammelan kunnan kasvatus- ja koulutuslautakunta, jonka mielestä konsultilta tilattu kallis selvitys ei tuo mitään lisäinformaatiota kouluverkkopäätöksen tueksi. Kasvatus- ja koulutuslautakunta linjaa, että selvitys maaseutu- ja lapsivaikutuksista olisi voinut olla laajempi.

Kaukjärven koulun vanhempainyhdistys kirjoittaa lausunnossaan, ettei konsultin suunnitelma ole luotettava. Yhdistyksen mielestä väestöennusteet ovat pielessä, eikä laskelmia ole kirjoitettu raportissa auki.

Teuron koulun vanhempainyhdistys jatkaa, että selvityksen tausta-aineistona on käytetty puutteellisia tietoja eikä selvitystyössä ole kuultu lapsia tai asukkaita.

Vanhempien aito huoli näkyy selvästi lausunnoista. Vanhempainyhdistykset ovat nähneet paljon vaivaa vakuuttaakseen kunnanhallituksen siitä, että kyläkouluja ei saa lakkauttaa.

Esimerkiksi Portaan koulun vanhempainkerho on laskenut kaikkien Tammelan koulujen oppilasmäärät uudestaan painotetulla keskiarvolla. Kerhon mielestä myös konsultin olisi pitänyt käyttää painotettua keskiarvoa. Pohjoisen Tammelan kyläyhdistykset laittoivat lausuntonsa liitteeksi yli 30-sivuisen lokakuussa valmistuneen raportin, jossa ne esittelevät oman näkemyksensä kouluverkon uudistamisesta.

Ainoa taho, joka antaa kehuja konsultin selvitykselle, on Tammelan nuorisovaltuusto. Sen mukaan selvitys on perusteellinen. Myös nuorisovaltuusto kuitenkin huomauttaa, että lapsia tulee kuulla päätöksenteossa. Lasten kuuleminen korostuu myös muissa hallitukselle osoitetuissa lausunnoissa.

Yhteistä lausunnoissa on myös huoli oppilaiden pitenevistä koulumatkoista. Inhimillistä kuljetusaikaa perää jopa keskustan koulua edustava Vanhempainyhdistys Tammenterho. Yhdistys on huolissaan myös siitä, että luokkakoot kasvavat liian suuriksi ja luokkatilat loppuvat, jos kyläkouluja suljetaan.

Tammelan kunnanhallitus otti vastaan ja käsitteli sille osoitetut lausunnot eilen kokouksessaan. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic