Lounais-Häme Forssan seutu

Sirkka-Liisa Anttila ei halua saattaa hykyä sairaanhoitopiirin komentoon

Sirkka-Liisa Anttila ei halua saattaa hykyä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin komentoon.
Henkilökunta hykyn vahvuutena. Sirkka-Liisa Anttila kättelemässä 30 vuotta palvelleita. Kättelyvuorossa Kirsi-Marja Öhberg, vuoroaan odottavat Maritta Lammi ja Tarja Andersson, poistumassa Tarja Toivonen ja Paula Riepponen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Henkilökunta hykyn vahvuutena. Sirkka-Liisa Anttila kättelemässä 30 vuotta palvelleita. Kättelyvuorossa Kirsi-Marja Öhberg, vuoroaan odottavat Maritta Lammi ja Tarja Andersson, poistumassa Tarja Toivonen ja Paula Riepponen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän yhtymähallituksen varapuheenjohtaja, ministeri Sirkka-Liisa Anttila penäsi FSHKY:n henkilökunnan syyspäivän juhlapuheessa malttia ja hämäläistä harkitsevuutta hykyn tulevaisuutta ja Tähtisairaala-hanketta pohdittaessa.

– Meillä on nyt yli kaksi vuotta aikaa neuvottelemalla selvittää KHS:n ja TAYSin kanssa ensin itsellemme paras mahdollinen yhteistyön vaihtoehto turvataksemme Forssan sairaalassa seutumme väestön tarvitsemat erikoissairaanhoidon lähipalvelut mahdollisimman kattavasti.

Anttila arvioi, että erikoissairaanhoidon järjestäminen sopimuspohjaisesti yhteistyössä Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin ja Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa ainakin alkuvuodet olisi viisasta ja turvaisi seudulle oman päätösvallan erikoissairaanhoidossa.

Ensin on Anttilan mukaan selvitettävä, hyväksyvätkö Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin päättäjät maakunnassa lähtökohdaksi Pirkanmaan mallin eli kolmen sairaalan kesken yhdessä sovitun erikoissairaanhoidon työnjaon. Neuvottelijoilta hän odottaa yhteistä tahtotilaa turvata Forssan sairaalan erikoissairaanhoidon palvelut.

– Seutumme erikoissairaanhoitoa ja sen lähipalvelutuotantoa ei puolusta kukaan muu kuin me itse!

Henkilökunnalla on hänestä oikeus saada koko ajan tietoa siitä, mitä tapahtuu neuvotteluissa esimerkiksi Tähtisairaalasta.

Anttila hyllyttäisi maakunnallisen soten uuden valmistelun. Hän ei lähtisi siirtämään perusterveydenhuoltoa ja sosiaalitointa koskevia päätöksiä Hämeenlinnan seudun enemmistön päätösvaltaan, ei sairaanhoitopiin eikä perustettavan sote-maakunnan hoiviin.

Järkevintä on hänen mukaansa katsoa ensin Rinteen hallituksen sote-valmistelu ja valmistelussa olevat seutukaupunkien kehittämistoimet.

Anttila tunnusti, että hyky edeltäjineen on hänelle kuin oma lapsi ja että hänen asenteisiinsa vaikuttavat vahvasti kokemukset sairaanhoitopiirin komennosta. Forssan sairaala oli 1991–2000 osa Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiriä.

– Se toi esiin ne uhkat, jotka Riihimäen aluesairaalassa toteutuivatkin. Sairaanhoitopiirin johtajalääkäri päätti, missä sairaalassa erikoislääkärien työvoimaa käytetään.

Kuntien valtuustot tekivät yksimieliset päätökset aluesairaalan ottamisesta pois sairaanhoitopiiristä 1990-luvun lopussa. Samaan kuntayhtymään yhdistettiin onnistuneesti ja kustannustehokkaasti perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Lopputuloksena oli kuuluisa Forssan malli.

Anttila arvioi kohtalokkaaksi anestesiassa tapahtuvan leikkaustoiminnan siirron lain määräyksellä Forssasta Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Forssan seutu ja nykyinen hyvinvointikuntayhtymä ovat Anttilan mukaan nyt vuoden 1990 tavoin uudessa vaiheessa. Tähtisairaala-hankkeen tarkoituksena on yhteistyön tiivistämisellä luoda parhaat hoitokäytännöt ja helpottaa erikoissairaanhoidon lääkäripulaa koulutusta uudistamalla ja lisäämällä. Lisäksi tavoitteena on saada koko erityisvastuualueen asiakkaille paremmin saatavissa olevat palvelut sekä myös konkreettisia hyötyjä ammattilaisille ja omistajille.

Anttila pitää välttämättömänä, että KHS ja hyky neuvottelevat suoraan TAYSin kanssa ratkaisuja molempien sairaaloiden tarvitsemien erikoissairaanhoidon lääkärien vakavaan pulaan. Erikoissairaanhoidon siirto Hämeenlinnaan johtaisi hänen mukaansa palvelujen hakemiseen sieltä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic